Blog.hr

Okoliš jednog programera


Joel Spolsky je osobitu pažnju posvetio uređenju ureda i prostorijama u kojima rade programeri. Bionic Office trebao biti povećati produktivnost, a sjajni uvjeti trebali bi pomoći u privlačenju najboljih programera. Svaki programer ima svoju dobro osvjetljenu sobu, puno prostora, dva monitora, udobnu stolicu. Philip Greenspun spominje da bi ured u kojem rade programeri trebao biti ljepši od prosječnog stana u kojem žive programeri. Jedno rješenje tog problema je da se unajme programeri koji žive u groznim stanovima, a drugo je da se ured zaista dobro uredi.

Iako vas urbane legende pokušavaju uvjeriti u suprotno, slučaj s uredom Fog Creek Software-a je više iznimka nego pravilo o uređenju programerskih ureda s one strane Velike bare.

A kakvo je stanje kod nas? Koliko pažnje uređenju životnog okoliša svojih programera posvećuju domaće firme? Većina njih smatra da je programeru dovoljno pripremiti računalo, a sve ostalo smatraju manje važnim. Manje firme najčešće počinju u klaustofobičnim prostorima, najčešće podrumima ili u prostorima za koje je najamnjina relativno, mala pa o nekakvom prilagođenom okolišu nema ni govora. Ali neprilagođen okoliš nije specifičan samo za male firme, takvo je stanje i u velikim firmama samo što one obično imaju nešto veću kvadraturu prostora kojeg najčešće na iskorištavaju na pravi način.

Jasno mi je da prilike ne dozvoljavaju vlasnicima domaćih programerskih tvrtki da ulože u uređenje prostora onoliko koliko si je Joel mogao priuštiti, ali u suradnji sa svojim programerima, poštujući njihove ideje i potrebe, mogli bi stvoriti puno bolja okruženja. Ali neki od njih dokazuju svoj autoritet inzistirajući da programeri rade na radnom mjestu koje je uređeno prema šefovim naputcima. Privatnost programera u većini takvih slučajeva je isključena jer šefovi smatraju da će oni zabušavati ukoliko ih zakloni od svojeg pogleda. Baš sam neki dan čitao članak o tome kako je jedna od naših informatičkih firmi uredila svoje urede na taj način da se svi djelatnici nalaze u jednoj velikoj prostoriji. Umjesto postizanja umjetnog zajedništva na taj način mogu dobiti samo stalni žamor i kakafoniju različitih zvukova koji će svim djelatnicima sigurno smanjiti produktivnost. A možda im produktivnost i nije najvažnija stvar u poslovanju?

Ima kod nas i pozitivnih primjera. Postoje firme koje djelatnicima osiguravaju ugodno radno okruženje, topli obrok, prostor za relaksaciju i rekreaciju, mogućnost stalne nadogradnje znanja, redovnu plaću koja u punom iznosu sjeda na tekući... Samo šteta što ih je tako malo.

A kakav je Vaš ured?