Blog.hr

Najbolji mali Linux


Postavite li hrpi linuxaša pitanje "koju distribuciju preporučujete početniku" najvjerojatnije ćete među prijedlozima dobiti imena svih važijih Linux distribucija, bez obzira šo neke od njih (Debian, Slackware) nipošto nisu preporučjive jednom, relativno nestrpljivom, početniku.

Ako poželite neki manji Linux među prijedlozima će sigurno biti Damn Small Linux, Vector Linux, netko se možda sjeti i zipslack-a...Rijetko tko će se sjetiti izvrsne distribucije koja dolazi na dvije diskete, u sebi ima sve što je potrebno za spajanje na Internet, a još su tu i X-i. Sve to radi u memoriji, bez ikakve instalacije na hard disk, pa je Basic Linux (dalje: BL) floppy ekvivalent Knoppix distribucije. Instalacija na hard disk je jednostavna (govorim o 3.x inačici), koristi se jednostavna skripta koja od vas traži da pripremite particiju i mountate ju na određeni direktorij. Dodatne module za kernel, koji dolazi s BL-om, možete potražiti na Slackware 7.1 CD-u, a programe možete potražiti na Slackware 4.0 i starijim distribucijama jer BL koristi libc5. Na BL stranicama imate nekoliko pripremeljnih paketa s nešto novijim programima (mc, sqlite, sylpheed), a pomoć možete zatražiti na prilično aktivnoj mailing listi.

BL je udahnuo novi život mojem starom Thinkpad 701CS laptopu. Riječ je o 486 DX/4 procesoru, 24MB RAM-a, 722 MB HDD-u. Na njemu bi se bez problema zavrtio i zipslack, ali kako je njegov dock otkazao poslušnost, a u međuvremenu je riknula i mrežna pcmcia kartica, ostao sam osuđen na floppy disk i nepouzdane diskete kao jedinu metodu instalacije. Nisam bio zadovoljan s Pythonom 1.5.1 kojeg sam skinuo s neke stare Slackware distribucije pa sam uz malu pomoć ldd-a prebacio novi 2.3.4, i potrebne mu libove, s mojeg stolnog računala na kojem je instaliran Slackware 10.0. Sve se stisnulo na podnošljive dvije diskete, što je granica mojeg strpljenja kada nešto treba prebaciti uz pomoć tih arhaičnih i nepouzdanih 3.5" medija.

Malog, crnog leptira mislio sam upotrijebiti za svoja spisateljska iživljavanja i pokoji redak koda u Pythonu u situaciji kad mi je onemogućeno korištenje stolnog računala. Leptir? Ta serija laptopa bila je poznata pod imenom Butterfly, zbog tipkovnice koja se rastvarala i zatvarala poput leptirovih krila. Hm...čudan je to bio leptir u kojeg su se IBM-ovi projektanti ugledali.