Blog.hr

Novell SuSE, ratovi i revolucionari


Red Hat se duboko ukorijenio na Linux enterprise tržištu u SAD-u i Kanadi. Moglo bi se reći da se tamo ponovio slučaj Digitron, kada ime firme postaje oznaka za jednu vrstu proizvoda. Većina poslovnih ljudi u Sjevernoj Americi poistovjećuje Linux i Red Hat. Kupnja od strane Novella za (studeni, 2003.) SuSE distribuciju značila je prvi korak prema tom tržištu. Unatoč gubitku nekadašnje tržišne pozicije, Novell je ime koje još uvijek zvoni u ušima i koje se povezuje uz nesalomljivi mrežni operativni sustav. SuSE distribucija jedna je najboljih Linux distribucija, ali samo to joj nije bilo dovoljno da ojača svoju tržišnu poziciju. Neprihvaćanju je kumovala i činjenica da pojedini dijelovi SuSE distribucije nisu bili slobodni (Yast).

Novell se pripremio i evoluira prema novom ustrojstvu na tržištu kojim bi dominirao open source. S kupljenih proizvoda skida postojeća ograničenja i oslobađa ih... Yast je objavljen pod GPL-om, prije toga Connector for Microsoft Exchange Server (integriran u Evolution). Miguel i ekipa vrijedno rade na Mono platformi. Ovih dana je učinjen još jedan korak prema enterprise tržištu: sklopljen je ugovor s Dell-om, SuSE Linux Enterprise Server 9 (SLES 9) biti će na raspolaganju za njihove PowerEdge (1850, 2800, 2850) servere. Dell nudi kompletnu podršku tijekom cijelog životnog vijeka svojih servera. Za sada marketing Della cilja na korisnike koji trebaju zamijeniti svoje stare UNIX sisteme.

U ovom trenutku SuSE vrijedi više nego što je Novell platio za njega, a ta cijena, kao i tržišni udio, zacijelo će još narasti.

Tijekom 2000. i 2001. koristio sam SuSE u poslovanju jer tada je to bila distribucija koja je "out of box" davala najviše, bila je najdorađenija, bez kritičnih grešaka, sa solidnom podrškom, a čak je bila dobavljiva i na našem tržištu. Nisam bio u prilici da isprobam SLES 9, ali ono što mi je prikazala SuSE Personal 9.1 inačica nije mi se baš dopalo. Instalacija na dva računala nije prošla bez problema i čini mi se da nije intuitivna kao što je prije bila. Najveće razočaranje sam doživio kad sam otvorio izbornik i vidio izbor programa i način na koji su predstavljeni korisniku. Umjesto da se koriste prava imena programa nazvani su po funkcijama koje obavljaju. Primjer: pod imenom html editor skriva se komponenta iz Open Officea. Već zamišljam noćnu moru operatera na help desku. Korisnik zove i kaže da mu nešto ne radi u html editoru. Operater nakon dugo vremena shvati da korisnik ne koristi Open Office već neki drugi editor, ali ne može doznati koji jer korisnik kao papiga ponavlja html editor, html editor, html editor...Nešto slično slučaju Digitron s početka ove priče. Prilagođavanje i pojednostavnjenje u svrhu lakšeg korištenja trebalo bi imati svoju granicu. Kompromisi zbog "gluposti" korisnika su najskuplji i najbolniji kompromisi.

Idila na open source sceni neće dugo trajati. Očekujem da uskoro Red Hat i SuSE započnu sporadične čarke koje bi mogle prerasti u otvoreni sukob. Iz Microsofta će zacijelo veselo nadolijevati ulje na vatru. Nije nemoguće da na kraju sukoba "Microsoft kupi Linux". Ili će to napraviti neki novi SCO s njihovim novcem. Poraženi Red Hat neće biti previše skup.

Čini vam se da ovakve priče o konkurenciji i ratovanju nisu svojstvene open source sceni? To i nije više ona stara open source scena, veliki novci i bešćutni poslovnjaci preuzeli su igru. Zaboravite emocije i revolucije.

Bez obzira što tvrdio Stallman i njegovi sljedbenici, ali da se njih pitalo i da su samo oni određivali pravila igre, Linuxa ne bi ni bilo, revolucionari bi se na sveučilištima igrali sa svojim nedovršenim operativnim sustavom, Bill i društvo bili bi još bogatiji nego sada, a omraženi Veliki Plavi bi i dalje bio omraženi Veliki Plavi. Sada mi je pomalo smiješno inzistiranje da se Linux zove GNU/Linux. Da bi neki open source projekt uspio potrebna je određena doza pragmatičnosti i odgovornosti. Revolucionari su cijepljeni protiv pragmatičnosti, a odgovornost izbjegavaju pod krinkom slobode. Da nije tako već bi odavno imali funkcionalni Hurd koji teško da će ikada postati više od ograničene igračke za hackere.