Blog.hr

Mono Success Story


Völcker Informatik AG je jedna od prvih kompanija u svijetu koja je upotrijebila Mono u razvoju komercijalne aplikacije. Jedan od njihovih klijenata je grad München zbog kojega je Völcker trebao svoj ActiveEntry program prebaciti s Windowsa na Linux. Postojale su dvije opcije za razvoj: Java ili Mono. Prije toga su koristili C++, Visual Basic i .NET-u pa je njihov odabir Mono platforme logičan korak. Zanimljivo je da prije toga nisu imali pravog iskustva s Linuxom, ali su za 2-3 tjedna imali spremno kompletno razvojno i testno okruženje. Razvoj je trajao 9 mjeseci, a preprogramiranjem su smanjili kod svojeg ActiveEntry programa sa 7 na 2 miliona linija koda.

Projekt MuSiN (Munich Schools Online), u sklopu kojega se koristi ActiveEntry, obuhvaća 350 servera, 40.000 računala i 150.000 korisnika.

Izgleda da je Miguel de Icaza sa svojim Mono projektom otvorio pravi put kojim bi se migracija programera s Windows na Linux platformu mogla značajno povećati. Žele li u tome uspijeti trebali bi što prije:


  • završiti Windows.Forms (bez korištenja Wine biblioteke) i tako olakšati razvoj višeplatformskih desktop aplikacija, gtk-sharp je malo prekompliciran većini Windows programera koji su naučeni na drugi način rada.

  • pojednostavniti distribuciju Mono-a, sadašnje rješenje s puno paketa za svaku inačicu pojedine distribucije nije baš najsretnije, ukoliko neki običan korisnik želi pokrenuti Mono aplikaciju sumnjam da će brzo pronaći i instalirati ono što mu je potrebno. Trebali bi se ugledati na Javu kod koje imamo samo jedan SDK i jedan runtime za sve (tj. većinu novijih) distribucije.