Blog.hr

Knjiga tjedna: Practical PHP Programming


Paul Hudson, redovni autor članaka u časopisu Linux Format, na svoje je stranice postavio knjigu Practical PHP Programming. Knjiga dosta sažeto opisuje PHP, ali sve najvažnije je obuhvaćeno i opisano. Paul je obradio i novosti koje donosi PHP5 inačica. Iako spominje da je knjiga namijenjena početnicima ipak će je bolje razumijeti oni koji već imaju barem malo programerskog iskustva. Iskusnim majstorima PHP-a također bih predložio jedno brzo čitanje jer će zacijelo pronaći nešto što im je u PHP-u dosad promaknulo ili im nije bilo baš najjasnije. Autor je knjigu obogatio brojnim citatima i komentarima.

Početnici često pitaju u čemu da pišu php kod. Jedan od odgovora koji ja najčešće dajem je SciTE. To je jednostavan editor koji radi i na Linux i na Windows platformi, ima izvrstan syntax highlighting za php kod, a uz dodatni php api s prototipovima funkcija postaje sasvim solidno php sučelje. SciTE je malen i brz editor, a nema problema ni s jako velikim datotekama. Jako je koristan kad treba urediti ogromni tekstualni izvoz iz neke od SQL baza.

Napredniji i zahtjevniji korisnici mogu isprobati neki od Eclipse pluginova. Najpoznatiji je phpeclipse, ali nije loš ni TruStudio. TruStudio podržava i Python i trenutno je najbolji Eclipse plugin za taj zmijoliki jezik.