Blog.hr

Mrlje


Ušao sam u fond. Ne, nisam se inspirirao Undergroundom, upao u računalni sistem nekog od naših fondova i prebacio lovu na tajni račun u Švici. Samo slučajno naletjeh na popis elektroničkih serijskih publikacija koji je izvučen iz baze Hrvatske Nacionalne bibliografije koju vodi NSK. Tamo je bila navedena i web adresa (pogrešna, a već godinama i nepostojeća) mojih stranica na jagoru, gdje sam predstavljao jedan mali eZine nazvan Mrlje, u podnaslovu eZin za MRLJE na ekranu. Dosad nisam ni znao da su i Mrlje ušle u HNB.

Mrlje su se uglavnom bavile poezijom, tu i tamo je bio i poneki tekst, priča. Napravljene su uz pomoć programa NeoBook i distribuirale su se u formi .exe programa. Distribucija je išla preko BBS-ova, a kasnije preko čuvenog ftp://avalon.irb.hr servera. S dizajnerskog aspekta Mrlje su bile za čistu 0 (nula, zero, ništica): kičasto, s napornim pozadinama, slike pokupljene s Interneta, ružni fontovi. Za nešto od toga je kriv NeoBook a za sve ostalo sam bio kriv ja. Tješim se da su barem pjesme bile bolje od dizajna. Najveći broj pjesama su iz moje radinosti, njihov broj sam opravdavao nedostatkom radova drugih autora. ;-) Izašla su 4 broja u razdoblju od 1995. do 1997. godine.

Za Mrlje su pisali (redoslijed objavljivanja): Vjekoslav Mađar Lorca i kuhar s karaule (bez njihovog odobrenja), neimenovani hrvatski bojovnik, Mirjana Manjiček (sada Zagorec), Biljana Kumer, Darko Prša, Dalibor Kezele, Franjo Rak, Rado, bradati trgovac očvrsjem, Željko Ribičić, Dražen Karačić, Tomislav Sahula, znani i neznani bbseri sa svojim tagovima...

Mrlje su doživjele još jedan broj negdje tijekom 2000. godine na stranicama neslužbenog velikogoričkog portala, a povod svemu su bila jutra poezije u caffe baru "Spark". Taj 4. broj u html formatu uredila je prof. Jasna Vuga a u njemu su se pojavili Nela Majcen Pračinec, Damir Hamberger, Zorica Krznar Blagec, Jasna Vuga i neizostavan dodatak u svim Mrljama :-). Iako sam bio uvjeren da će Mrlje dalje krenuti punom snagom to se nije dogodilo.

Otpuhujem prašinu s tog 4. broja i stavljam ga u arhivu VG Online portala. Dragi čitatelji, Mrlje, 4. broj, reprint.