Blog.hr

RFID


RFID, Radio frequency identification, omogućava udaljeno, bežično spremanje i preuzimanje podataka pri čemu se koriste uređaji nazvani RFID tagovi. RFID tagovi su jako mali tako da se lako mogu pričvrstiti za neki objekt. Mogu biti pasivni i aktivni. Pasivni nemaju svoj izvor napajanja, ali uz pomoć primljenog radio signala mogu inducirati dovoljno napona za slanje odgovora. Aktivni tagovi imaju svoj izvor energije, veći domet, veću količinu memorije za spremanje podataka. Tagovi se još dijele i po frekvenciji na kojoj rade. Iako se RFID tagovi koriste već dosta dugo njihova još masovnija upotreba se tek očekuje jer bi trebali zamijeniti postojeće bar kodove na proizvodima, a najvjerojatnije će se nalaziti i na većim euro novčanicama.

Uz hrpu RFID tagova na raznim proizvodima uskoro bi cijeli svijet (tj. onaj njegov bogatiji dio gdje je prisutna velika potrošnja) postao jedna velika Big Brother kuća. A još kad bi se RFID tagovi zakačili i ljudima, npr. tag kao zdrastveni karton ili kao identifikacijska isprava. Poslodavci bi zacijelo bili među prvima koji bi "staromodne" čip kartice zamijenili RFID tagovima. Privatnost ljudi bi ozbiljno bila ugrožena.

Već danas postoje takve implementacije RFID tagova. Direktor škole u Buffalu, New York je njihov veliki štovatelj i u svojoj Enterprise Charter Scholl već koristi RFID tagove za praćenje dolazaka studenata na nastavu, a slijedećih mjeseci planira ih koristiti u knjižnici, menzi i za praćenje dolazaka školskoj liječnici. Sve to u ime sigurnosti djece.

Lukas Grunwald je izdao računalni program RFDump koji uz pomoć odgovarajućeg sklopovlja može čitati i preprogramirati podatke koji se nalaze u RFID tagovima. Mogućnosti zloupotrebe RFID tagova su neslućene. Iako je većina tagova namjenjena za korištenje na kratkim udaljenostima uz odgovarajuću antenu i opremu moguće ih je čitati i iz veće udaljenosti.

Nadam se da će se upotreba RFID tagova zadržati u nekim umjerenim granicama, da će tagovi na proizvodima imati mogućnost deaktivacije prilikom kupnje i da će se izbjeći korištenje tagova u svrhu neovlaštenog praćenja ljudi. Ali sumnjam da će biti tako. Oni koji znaju kako iskoristiti tagove, uz pomoć mase onih koji drkaju na svaku novu tehnologiju zacijelo će proširiti njihovo korištenje na sve živo i neživo.

Ne dopada mi se pomisao na ogromnu masu različitih radio valova koji će nas okruživati. Ja koristim modernu tehnologiju, ali želim postaviti neke granice. Kod kuće radije provučem kablove umjesto da sva računala bežično umrežim. Zamislite da u tom novom dobu punom različitih šumova primim neke goste vanzemaljce. Oni će zacijelo biti puno osjetljiviji od nas, nije isključena mogućnost da će moći "čuti" sve radio valove naših uređaja. I tako ću ja ispasti negostoljubiva svinja koji užasnom bukom tjera svoje vanzemaljske goste koji će pobjeći glavom bez obzira, a prilikom bijega će paničnim urlicima na svim radio frekvencijama preprogramirati sve RFID tagove u susjedstvu, pokvariti sve uređaje na daljinsko upravljanje i natjerati sve RFID čitače da izvrše kolektivno samoubojstvo zbog samospoznaje uzrokovane vanzemaljskim religioznim pamfletima kojima će se oni braniti od nečastivih poruka s RFID tagova i ostalih radio kontroliranih uređaja koje na njihovom jeziku imaju tako pokvareno i pogrdno značenje da će moji gosti nestati u najmračnijem i najdaljem svemirskom samostanu iskupljujući svoje duše do svršetka svemira, a možda i koji tren duže. Amen.