Blog.hr

Pitanja i odgovori


Često dolazim u priliku da odgovaram na razna početnička pitanja. Višegodišnje iskustvo me uči da oni u pravilu postavljaju pogrešna pitanja. Tata PHP-a, Rasmus Lerdorf, je rekao: "Ako je funkcija eval() odgovor onda je pitanje najvjerojatnije pogrešno.". Nije funkcija eval() tako loša nego oni koji ju žele upotrijebiti obično to rade onda kada za to nema nikakvog razloga. Početnici uz pomoć svojeg ograničenog znanja sebi umisle da bi nešto moglo riješiti njihov problem i onda pitaju kako da to nešto upotrijebe. Ako i riješe svoj problem tako kako su zamislili najvjerojatnije su krenuli težim putem.

Moj savjet ljudima koji traže pomoć po news grupama i forumima: uvijek izložite cijeli problem koji vas muči, navedite koji su vam ulazni parametri i što hoćete dobiti na kraju, ako imate ideju kako nešto riješiti možete to navesti, ali nemojte uvjetovati da se problem mora riješiti baš na taj način. Naslov poruke mora ukratko opisivati problem, izbjegavajte naslove tipa "upomoć", "trebam pomoć", "bacam bombu ako mi ovo netko ne riješi". Nemojte provocirati ili moljakati članove foruma ili grupe u nadi da ćete na taj način brže doći do odgovora.

Neki traže točno rješenje nekog problema tj. traže da netko umjesto njih isprogramira ono što njima treba. Ja takvima ne odgovaram, smatram da im je korisnije objasniti kako da sami dođu do rješenja i što da upotrijebe na putu do njega. Takav odgovor im je korisniji od koda kojega ponekad uopće ne razumiju.

Žalopojke tipa "nitko ne odgovara na moje pitanja, a već je prošlo 3 [minute|dana|mjeseci] otkad sam ga postavio" također nisu popularne i neće vam pomoći da dobijete odgovor. Korisnici news grupa i foruma nisu dužni da odgovaraju na vaša pitanja i da rješavaju vaše probleme. To je stvar njihove dobre volje i nemate pravo da se žalite zboga toga. Osim ako...neke firme imaju forume i grupe na kojima je moguće postavljati pitanja i na kojima se oni obvezuju da će vam u određenom vremenu dati odgovor. Kod open source programa priča je malo drugačija, zajednica je spremna pomoći, ali nitko vam ništa ne garantira. Pitanje: da li bi bili spremni i koliko bi mjesečno izdvojili za plaćanje [servisa|foruma|podrške] koji bi bio obvezan da odgovori i pronađe odgovor na svako vaše pitanje?