Linux

Sretan 14. rođendan, Ubuntu


ubuntulinuxMark Shuttleworth

Ubuntu je afrička riječ koju opisuju kao "previše lijepu da bi ju preveli na engleski". Esencija te riječi glasi da je neka osoba potpuna samo uz pomoć drugih ljudi. Naglasak je na dijeljenju, dogovaranju i zajedništvu. Kao stvoreno za open source. Dosta ljubavi, gdje je tu Linux, čujem kako već negoduju nestrpljivi čangrizavci. :-) Wolfwood's Crowd blog 2004.

Ubuntu koristim od prve inačice, 4.10, Warty Warthog. Ispod haube je bio, i još uvijek je, Debian. Canonical je napravio fino podešavanje, dodali su sastojke koji su Debianu nedostajali. Uveli su točno definirali ritam izlaženja od kojeg su odustali samo jednom, na prvoj LTS inačici, 6.06, Dapper Drake. U prvim godinama besplatno su slali instalacijske CD-ove širom svijeta.

Za sve je to bio zaslužan Mark Shuttleworth koji je zaradio brdo novaca nakon što je Thawte prodao VeriSignu. Taj novac mu je omogućio da postane drugi svemirski turist, ali za tu avanturu je učio i pripremao cijelu godinu dana, uključujući i 7 mjeseci u Zvjezdanom Gradu u Rusiji.

Nakon toga se posvetio razvoju i promociji slobodnog softvera, financirajući Ubuntu kroz kompaniju Canonical.

Ubuntu je u žarištu uvijek imao korisnika i jednostavnost korištenja, po čemu se dosta razlikovao od ostalih distribucija u to vrijeme. Zbog toga i nije bio omiljena distribucija za hard core linuxaše.

Meni se taj pristup i cijela priča oko Ubuntu distribucije dopala na prvu i zato sam tada i napisao...

Čini mi se da Ubuntu nije još samo jedna od novih distribucija koje niču kao gljive poslije kiše. Ima sve preduvjete da postane jedan od glavnijih igrača na Linux sceni. Wolfwood's Crowd blog 2004.

U ovih 14 godina koristio sam i neke druge distribucije. openSUSE, Fedora, Arch, Manjaro, CrunchBang. Upoznavao se s novim igračima, Solus, Zorin, elementary OS. CentOS na poslužiteljima. Mint i ostale distribucije koje za osnovu uzimaju Ubuntu. Međutim kad odaberete svoje desktop okruženje sve je to isti Linux. I onda prevagnu detalji, stabilnost i redovitost. LTS inačica na kritična računalo, najnovija na sve ostalo.

Ubuntu je vrlo brzo postao dobro podržan od strane onih koji proizvode aplikacije koje se ne nalaze u repozitorijima ili čije najnovije inačice još nisu tamo. Personal Package Archives je odlična stvar. U posljednje vrijeme manje koristim PPA, a više Snap .

Ubuntu donosi novosti, ali ima i promašaja. Unity, desktop sučelje koje je napravljeno posebno za Ubuntu, nakon otpora, kontroverzi i prihvaćanja ipak je umirovljeno i sada je GNOME glavno sučelje. Ubuntu Touch je trebao biti mobilna inačica za pametne telefone i tablete, ali izgleda da je završio u slijepoj ulici. Usklađivanje (Convergence) mi je bila odlična ideja, možda zbog toga što sam i sam razmišljao o tome. Ono po čemu se Ubuntu razlikuje od drugih distribucija je upravo ta težnja i neustrašivost da se krene u nešto novo.

Istina, brod je sada u mirnijim vodama, ali ne bi me začudilo da se Ubuntu opet uputi tamo gdje druge distribucije još nisu bile, ili uopće ne pomišljaju na to. Pa nije se valjda Mark umorio ili mu je ponestalo ideja?



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.