Web

Ovdje

PHOTO:

linkoviOvdjesindrom loncaAnchor text

Ovdje

Mogli bi napraviti istraživanje, analizirati tekstove članaka prvih 100 domaćih portala, ali ono bi nam sigurno otkrilo da je najčešći tekst koji se pojavljuje u poveznicama riječ ovdje.

Smatraju li novinari i urednici da je prosječni posjetitelj njihovih stranica toliko neuk da ne bi znao prepoznati poveznicu i kliknuti na nju ako ne piše ovdje? Ili je to sindrom lonca, predaja govori da se to tako radi, a i ponekad je prevelika gnjavaža smisliti pravi tekst za poveznicu.

Možda su za to krivi i SEO stručnjaci? Kad je prvi novinar napisao tekst za poveznicu, onako kako bi to trebalo raditi, skočio je SEO stručnjak, lupio ga štapom po prstima i rekao da ne smije tako olako prosipati link đus. To je osobito važno ako se uzme tekst od konkurentskog portala. Pa nećemo valjda njima povećavati značaj, briši to, piši ovdje**. Pravilo je postavljeno, svi ga se drže, kao u eksperimentu s majmunima i bananama.

Legenda kaže da Google (a kad govorimo o optimizaciji za tražilice onda i ne gledamo druge) na temelju teksta poveznice radi link profil. Pa ako sadržaj stranice optimizirate za neku riječ, i svi linkovi imaju taj tekst, da će vas Google penalizirati. Baš me zanima što Google misli o riječi iz naslova. Ne smijem je puno puta spominjati u tekstu jer će misliti da se pokušavam dobro pozicionirati za nju ;-).

Znam da meni ne vjerujete, jer nitko nije prorok u vlastitom selu, a i nisam neki SEO stručnjak, pa budem naveo nekoliko članaka o pravilnim poveznicama na koje sam naišao brzim guglanjem. To je dobar dokaz da znaju pisati poveznice jer ne bi bili među prvih par rezultata, zar ne?

Anchor Text Best Practices For Google & Recent Observations je napisao SEO stručnjak Shaun Anderson i u tekstu jasno govori "Don’t Use ‘Click Here’". Zanimljiva su i njegova opažanja o optimalnoj dužini tog teksta.

I čuveni Moz spominje Anchor Text pa kaže "SEO-friendly anchor text is succinct and relevant to the target page (i.e., the page it's linking to)."

Pravilni opis poveznice je sama suština weba kao takvog. On je svojevrsni ekvivalent fusnote u štampanom tekstu. Zamislite da čitate tekst u kojem se, umjesto riječi na koje se napomene odnose, svako malo pojavi riječ ovdje. To bi bilo malo naporno za čitanje.

Optimizirajte svoje tekstove za čitanje, za korisnike. Poveznice bi se trebale izgledom razlikovati od ostalog teksta (to se definira CSS stilom za vašu web stranicu) te kratko i jasno opisati sadržaj na koji vode. I to je sve što bi trebali znati za uspješno sudjelovanje u kampanji iskorijenimo ovdje.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.