Sigurnost

Zašto je potrebno provjeriti e-mail adresu korisnika?

PHOTO:

e-mailniashackercrackere-građani(ne)sigurnost

Jutros sam opet dobio jedan od tuđih mailova. E-mail adresa je moja, ali sadržaj nije namijenjen meni. Osoba se registrirala, navela moju e-mail adresu kao svoju, naručila neke stvari, dobila potvrdu narudžbe. Web trgovina koju je osoba koristila ne provjerava e-mail adrese s kojima se korisnici prijavljuju.

To je nešto najosnovnije, prije bilo kakve radnje trebali bi provjeriti e-mail adresu (uobičajeno je slanje tokena/kontrolnog koda na tu adresu). Ako se radi o servisu gdje trošite novce, a nisu implementirali taj osnovni prvi korak, kako im možete vjerovati da će brojevi vaših kartica ili neki drugi povjerljivi podaci biti sigurno obrađeni i sačuvani? Bolje je da ne koristite takve servise.

U najgorem slučaju može se dogoditi da greškom navedete e-mail osobe koja će zloupotrijebiti priliku. Registrirate se u nekom web dućanu gdje ste ostavili broj svoje kreditne kartice, sretni ste jer ima 1-Click-to-buy mogućnost i naveli ste pogrešan e-mail. Zločesti sretnik će postaviti novu zaporku (jer kao vlasnik navedene e-mail adrese to može napraviti), promijeniti adresu dostave i veselo kupovati. Vama će biti jasno što se dogodilo najvjerojatnije tek kad dobijete račun za svoju kreditnu karticu.

Zadnjih par godina primao sam svakojake poruke. Od računa, predračuna i ponuda do raznih zapisnika, seminara pa sve do ljubavnih poruka punih glupavih pjesmica i YouTube linkova na cajke. Kad sam dobre volje vratim poruku pošiljatelju i upozorim da pogrešnu adresu, a kad nisam onda poruke šaljem u smeće.

Jedini slučaj kad svaki put nastojim razriješiti zabunu su nalazi koje bolnice šalju bolesnicima ili obavijesti o zakazanom terminu pregleda. Ono što me užasava je da za tako ozbiljne stvari naš zdravstveni sustav koristi tako nepouzdane metode. Nekome pitanje života može ovisiti o pogrešno poslanoj poruci. Čemu nam služi sustav e-Građani ako ga ne koriste za takve namjene?

Kako su mene hakirali?

Među širokim narodnim masama je stvorena fama o hackerima koji uz pomoć računala provaljuju u tuđa računala, kradu novac, identitete korisnika. U praksi to uglavnom nije tako jer najlakši način za takve nestašluke napasti najslabiju kariku: ljude. Kevin Mitnick slavu je stekao socijalnim inženjeringom što je učeniji naziv za prevaru ljudi. Lakše je prevariti ljude nego provaliti na neki poslužitelj.

Prije par mjeseci odlučio sam kupiti kino ulaznice online. Kako rijetko kupujem ulaznice online nije me iznenadilo da mi spremljena zaporka (u tu svrhu koristim KeePassX) nije radila. Pripisao sam to vlastitom nemaru, kod manje važnih servisa zaboravim unijeti promjenu zaporke u KeePassX. Prošao sam proceduru za zaboravljenu zaporku, ponovno se prijavio, odabrao vrijeme i mjesta u dvorani i došao do trenutka prije plaćanja. Odjednom mi se učinilo da nešto nije u redu. Provjerim podatke i vidim svoje ime, ali drugo prezime. Pogledam predstave koje sam gledao i vidim par filmova za koje sam siguran da nisam gledao prije par mjeseci. Netko je kupovao karte koristeći moj korisnički račun. Nisam koristio mogućnost pamćenja broja moje kartice za bržu kupnju pa nije bilo nikakve štete (provjerio sam i izvode za moju karticu), preuzimatelj nije kupovao karte mojim novcima niti je on ostavio broj svoje kartice.

Nakon nekoliko poruka sa službom za korisnike uspio sam otkriti kako je došlo do sporne situacije. Upozorio sam ih da imaju sigurnosni problem. Nitko nije provalio na njihov poslužitelj, nisu im iscurili podaci, ali imali su grešku u proceduri postupanja i sve se svelo na ljudsku grešku. Uz postojeću online prijavu imaju mogućnost da korisnik ispuni obrazac i odmah dobije pristupne podatke. Preuzimatelj mojeg računa je to i napravio, ispunio je obrazac, ali umjesto svoje naveo je moju elektroničku adresu. I tu ulazi u igru ljudski nemar ili neznanje - operator je po e-mail adresi našao moj korisnički račun, postavio nove pristupne podatke i dao iz preuzimatelju. Bez ikakve provjere navedene e-mail adrese.

Sad vam je jasno kako je lako preuzeti nečiji korisnički račun kod tog prikazivača?! Dovoljno je da znate e-mail adresu postojećeg korisnika i predate ručno ispunjeni obrazac. Ako je taj odabrao mogućnost brze kupnje ulaznica možete besplatno uživati u kino predstavama. Dok vas ne uhvate.

Službi za korisnike pokušao sam dokazati kako imaju veliki problem, ali oni s kojima sam komunicirao ili nisu razumjeli ili nisu željeli priznati da imaju problem. Čak mi je rečeno i da je nemoguće da se to dogodi, ali eto dogodilo se meni. :-)

Crackeri

Hackeri u pravilu ne provaljuju u računala i uvreda je tim imenom nazivati one koji su vjerni izvornoj ideji hakerstva. Kriminalce (nazovimo ih pravim imenom) obično zovu crackerima ili black hat hackerima.

Rješenje za problem?

Provjeravanje e-mail adresa korisnika je prvi i logični korak. Druga mogućnost je da za identifikaciju korisnika koristite odgovarajući pouzdani servis. Državne i javne ustanove u Hrvatskoj bi za to mogle koristiti NIAS.

Osnovni problem kod NIAS-a je i taj što su nepotrebno omogućili cijeli niz izdavatelja vjerodajnica treće strane i na taj način unijeli dodatne komplikacije i povećali sigurnosni rizik. Ali to je posebna tema...



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.