Blogiranje

Još jedan novi početak

blogovidjangoMezzanine CMSWagtail CMSPuput blog engine

Prestao sam pisati blog postove želeći poštovati onu Eating your own dog food i umjesto Wordpressa koristiti neko rješenje temeljno na Django okruženju. To nije bio jednostavan zadatak jer nisam mogao pronaći odgovarajuću blog aplikaciju za Django. Nije da ih nema, ali svakoj bi pronašao neku falingu. U jednom trenutku sam počeo programirati vlastitu aplikaciju ali me poklopilo jedno drugo pravilo koje govori da ti je za 90% funkcionalnosti potrebno 10% vremena i onda za preostalih 10% funkcionalnosti potrošiš 90% vremena. Zapeo sam u tih 10%.

U mređuvremenu se pojavilo nekoliko novih i dobrih Django aplikacija pa sam izbor sveo na dvije: Mezzanine CMS i Puput. Mezzanine je bio dosta problematičan (import Wordpressa je pucao, problemi s aplikacijom za komentare), a kod Puputa sam stao nakon što sam riješio nekoliko problema s najnovijim libovima da bi konačno odustao zbog buga u libu kojeg Puput koristi. Puput se temelji na Wagtail CMS-u i ako vam je potreban neki dobar Django CMS bez previše legacy špageti koda onda je Wagtail odličan izbor. Riječ je o klasičnom page based CMS-u koji dolazi bez baterija (treba se upoznati s načinom pisanja Wagtail aplikacija i napisati nešto koda) ali ima odličan admin kojega možete jednostavno proširiti s nekoliko linija Python koda.

Procijenivši da bi potrošio više vremena na istraživanje i prilagođavanje ipak sam se vratio svojem kodu, prilagodio ga za novi Django, pokrpao HTML/CSS kod temeljen na Pure.CSS-u, podigao ga na server i nakon skoro tri godine počeo pisati ovaj post.

Puno se stvari u informatičkom krajobrazu promijenilo od posljednjeg posta, a da ne govorim o vremenu kad sam na blogu objavljivao postove skoro na dnevnoj bazi. Neke su stvari ostale iste, uglavnom one koje se tiču informatizacije naše javne uprave. Možda su čak i malo lošije. Moja Trello ploča puna je ideja i tema.

Novi blog donosi jednostavan dizajn gdje je sadržaj u prvom planu, neće biti oglasa i jedina promjena je kod komentiranja - komentari se neće odmah objavljivati, već nakon provjere, pa u početku molim za malo strpljenja. Postavljen je jednostavan karma sistem koji bi trebao omogućiti provjerenim korisnicima da se njihovi komentari odmah objavljuju. I to je za sada to. Sutra je novi tjedan i prilika da se počne s redovnim bloganjem. :-)



Komentari

7. studenoga 2016. 20:13

Na prvu mi se učinilo da je u pitanju WordPress tema Twenty Fifteen.

Inače, nek' je sa srećom. :)

7. studenoga 2016. 20:15

Hvala :-)


Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.