Javna nabava

Slučajna nabava saborskih tableta

PHOTO:

javna nabavaSabor RHtablet računalaOtvoreni podaci

Hrvatski sabor raspisao je poziv za dostavu ponude za nabavu tablet računala. Ideja da zastupnici koriste tablete umjesto hrpe papira je vrlo dobra i podržavam je, ali kao i uvijek čini mi se da bi dobra ideja mogla biti uništena lošom izvedbom. U svezi tih papira ja sam predlagao da se saborskim zastupnicima priredi jedna spačka i da im se na stolove isporuče hrpe praznih papira na čijem bi vrhu bila samo otisnuta naslovnica. Koliko bi njih primijetilo da na papirima ništa ne piše?

Količina

Prva stvar koju sam primijetio je da se traži točno 151 tablet. Kod većih nabava nekih uređaja uobičajeno da se naruči neki komad više (zbog mogućih kvarova i sličnih neprilika) ili da se od dobavljača traže zamjenski uređaji.

Garancija

Ima onih koji tvrde da će nakon 2 godine tableti biti neupotrebljivi i zastarjeli ja mislim da to ne bi trebao biti slučaj. Posjedujem 2 i pol godine stari model Sony Xperia Z2 tableta, koristim ga uglavnom za čitanje dokumenata, nešto malo unosa teksta i za pregled multimedije. Uopće ne sumnjam da će dobro služiti i još 2 godine. Sabor bi trebao tražiti produženo jamstvo za uređaja i garanciju na 4 godine.

Omjer zaslona i tehničke specifikacije

U pozivu je navedena rezolucija 1280x800. To je uobičajena rezolucija za Android tablete ali za predviđenu namjenu trebalo bi tražiti 4:3 omjer zaslona koji je puno prikladniji za čitanje dokumenata jer su oni bliži tom omjeru.

Radne memorije bi trebalo biti minimalno 2GB, a memorije za pohranu 32GB.

Aplikacije

Bez odgovarajućih aplikacija i dobrih uputa za njihovo korištenje tableti će kod većine zastupnika služiti samo za sakupljanje prašine (sjetimo se kolike im je samo probleme zadao sustav za glasanje). Izrada neke aplikacije koja bi podržala njihov rad zacijelo bi cijenom premašila nabavu uređaja. Ali zastupnicima nije potrebna posebna aplikacija.

Problem koji se želi riješiti je distribucija materijala. Ti materijali bi trebali ionako biti javno dostupni pa je najjednostavnije rješenje javni repozitorij radnih i ostalih materijala koji bi se na zastupničke tablete sinkronizirali uz pomoć jednostavnog klijenta. Rješenje bi trebalo biti otvorenog koda i za to postoji nekoliko dobrih rješenja: Nexcloud, ownCloud, Seafile.

Sabor već ima neko edoc rješenje koje se temelji na vlasničkom kodu i već na prvi pogled je jasno da su rješenja otvorenog koda koje sam predložio dovoljno dobra, ako ne i bolja od ovoga.

Najjeftiniji zaključak

Glavni kriterij je najjefitnija ponuda (što je s jedne strane logično), ali s ovakvim zahtjevima mogli bi dobiti neko "smeće". Ovo je samo poziv, do natječaja stignu ispraviti propuste, ali iskustva iz prošlosti nisu ohrabrujuća. Još bi mogli dodati da jedan od uvjeta bude da su uređaji proizvedeni u EU (ili čak u Hrvatskoj) pa bi se moglo dogoditi da dobijemo prepakirano "kinesko smeće". Hm, koja se od domaćih tvrtki specijalizirala za to?



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.