Zatvorena javna uprava

javna uprava

Jedna osoba se požalila kako je nema u registru birača pa sam posjetio Registar birača Republike Hrvatske kako bih joj poslao podatke nadležnog ureda u kojoj se može dobiti potrebna potvrda. Stranica je dosta neprijateljska prema korisniku, sve se učitava s JavaScriptom i ne može se nekome poslati link na stranicu s nekom informacijom (npr. link na stranicu s podacima nadležnog ureda). Ali najveće iznenađenje je tek slijedilo. Na stranici je onemogućeno selektiranje i kopiranje teksta. U uvjetima korištenja stoji da se podaci, slike i tekstovi s te stranice ne smiju kopirati niti koristiti u drugim publikacijama.


Zar je informacija o uredu javne uprave podataka koji se ne smije kopirati, koristiti ili dijeliti?! Ista stvar je i s adresama biračkih mjesta. To su podaci koji bi trebali biti javno dostupni, koji bi se trebali moći kopirati, dijeliti, poslati nekome.


Naravno tu je i nespretna captcha kod koje ne znaš da li je to malo slovo l ili veliko slovo I?


Očito je da o upotrebljivim i otvorenim javnim servisima možemo samo sanjati jer dobijemo samo jedva upotrebljive poluproizvode s ogradama od captchi.



Komentari

22. rujna 2014. 09:05

Imas pravo, skroz je ne user-frendly. Pitam se ima li to veze s tvrtkom iz footera :)

Nadam se da ce se s data.gov.hr to elegantnije rijesiti...