HP napušta razvoj tableta i pametnih telefona

HPWebOS

Prošlo je tek 16 mjeseci od kupnje Palma, a HP stavlja ključ u bravu. Napušta razvoj tableta i pametnih telefona. TouchPad je izazvao poprilično mlake reakcije, ali više zamjerki je bilo na sam hardware i izvedbu nego na obećavajući WebOS. Pretpostavljam da će svoju hardware diviziju prodati nekoj firmi s istoka, a oni će se uslugama i aplikacijama. Nešto slično kao što je napravio IBM.


Što će se dogoditi s WebOS-om? Izgleda da to ni sami još ne znaju. Najvjerojatnije bi ga prodali za neke novce jer kako opravdati onu kupnju iz prošle godine?


Developeri koji su odabrali tu platformu sada su u nezahvalnom i neizvjesnom položaju. I to je pouka i njima i drugima: nikada se ne vežite samo za jednu platformu.


P.S. Danas je potvrđeno i da je HP kupio Autonomy.


Dodatak: na jučer održanoj konferenciji Leo Apotheker je izjavio "Regarding the future of webOS, we are looking at all of our strategic options regarding the software. The software has been received very well, everyone likes it. We will be looking at all possible business models, from licensing to any other possibility, to look at how to extract value from webOS."



Komentari

19. kolovoza 2011. 11:32

PPK ima zanimljivu analizu na http://www.quirksmode.org/blog/archives/2011/08/webos_is_dead_l.html