DORS/CLUC 2011. - dan prvi

događajiopen source

Konferencija je otvorena uz uvodne govore, a Marina Čizmar (HGK) je izjavila je to informatički događaj godine. Spomenula je i mantru koja se već ponavlja godinama da je hrvatskoj ICT industriji potrebno okrupnjavanje. Ja se ne bih složio s njom jer mislim da više šansi imamo s malim, agilnim tvrtkama koje će na svjetskom tržištu konkurirati inovativnošću i brzim reagiranjem na potrebe. Dobar dio domaćih tvrtki se uzdignuo zahvaljujući dobrim poslovima za državu ili lokalnu samoupravu. Pitanje je koliko bi njih dobro poslovalo u nekoj drugoj tržišnoj utakmici?!


Mark Shuttleworth je održao kraće predavanje od predviđenog, možda zbog toga što je bilo očito da s nestrpljenjem očekuje pitanja. I u prezentaciji i u odgovorima na pitanja pokazao je pragmatičnosti, ali i realan pogled na stanje bojišnice između vlasničkog i otvorenog koda. Prezentacija mu je bila apple-ish, govorio je o važnosti redovitog ritma izlaženja i dizajna i točno je uočio činjenicu koju mnogi ignoriraju ili ne žele primjetiti: it's harder to produce good tests than the code itself. Bilo je i riječi o tome zašto softverski patenti nemaju smisla: Patents makes sense in fields where you can keep a secret.. Mark nije rekao ništa novo niti nepoznato, u nastupu iznosi odgovore i mišljenja puno jasnije nego na blogu gdje ponekad previše zabrazdi.


Možda Mark jasno i bez okolišanja iznosi svoje stavove, ali s iskrenošću i neposrednošću jednog bosanca ne može se mjeriti. Adnan Hodžić nam je pričao kako je DebConf11 dovukao u BIH. I on je pokazao pragmatičnost (kad je propala mogućnost da DebConf organizira u Sarajevu ili Tuzli on je otišao u Banja Luku), Twitter mu je pomogao da izvježba iznošenje samo najznačajnijih činjenica pa mu je kod nadležnih u Banja Luci trebala samo minuta da kaže najvažnije. Iz njegove prezentacije mogli smo saznati da ponekad i nije nešto nemoguće iako tako izgleda te da neuspjeh može biti koristan ako se nešto nauči iz njega.


Car nam je otkrio da u njegovoj firmi već neko vrijeme koriste Sencha Touch (nije vrag da su opet down?). Nixa je pričao o razvoju na Androidu i spomenuo kako je emulator ubitačno spor, netko je iz zadnjeg reda pitao zašto se ne koristi VirtualBox (npr. webOS upravo to i radi). Luka Unuk je govorio o tome kako svatko može složiti sebi VoIP tehnologiju, a Dražen Odobašić je pripremio jako koristan pregled JavaScript rješenja za kartografiju.


Ja sam održao predavanje o nekim konkretnim rješenjima u organizaciji i korištenju Django frameworka. Za izradu prezentacije koristio sam Pik5. Plan je da nešto od spomenutog detaljnije pojasnim u posebnoj seriji postova pa me podsjetite ako zaboravim. :-)


Robert je govorio o Zendu (jako se udebljao od vremena kad sam ja to pratio), a nakon njega su krenuli Dobrica (Virtualizacija koja to nije: LXC - Linux Containers) i Dinko (MySQL fatal crash recovery) s onim što je netko nazvao hardcore. Između njih je Ante Karamatić uletio s novostima Pacemakeru. Kao što @vileni reče: dobar trik za zadrzati publiku, staviti Pavlinusica i Korunica na kraj dana :-) .



Komentari

17. svibnja 2011. 06:54

Hej, hvala ti na otkriću pik5, izgleda jako zanimljivo, dobar koncept i ne traži poseban softver. Jedino se moram malo poigrati s njim da vidim koliko je prikladan za prezentacije koje ne koriste puno teksta.

17. svibnja 2011. 07:18

@Berislav: iz te kategorije imaš i , a možeš koristiti i