Twitter je ubio brze i kratke

blogovidogađajigeografijajavascript

Nekada sam na blogu pisao nakupine brzih i kratkih vijesti. Par rečenica o nekoj temi, obično o novoj inačici neke aplikacije ili o nečemu novome. Kako se više počeo koristiti Twitter prestao sam s tom praksom. Jer ili nešto objavim kao tvit, ili poželim objaviti pa vidim da je netko drugi objavio pa ne objavim ja ili se na Twitteru dogodi nešto drugo zbog čega se vijest izgubi. I tako sam odlučio da na tren vratim brze i kratke. Kao što ste primijetili na blogu su se tekstovi prorijedili. Brze i kratke su uvijek održavale neki ritam, nema njih, nema ni drugih tekstova.


Kako bih vratio blog među žive najprije krećem s jednom garniturom kratkih.


Geografske karte su me oduvijek zanimale pa sam u trenucima slobodnog vremena često tražio digitalne inačice starih karata. Big Map Blog piše jedan ljubitelj starih i prekrasnih karata pa se tamo može pronaći svakojakih bisera. Karte se mogu skinuti, ali i pregledavati, zumirati. Izdvajam Japanese Wood block World Map.


Negdje sam pročitao predviđanje da će JavaScript biti glavni programskih jezik slijedećih 10 godina. U skladu s tim evo linka na izvorni kod jedne klasične igre u novoj izvedbi. Canvas, Node.js, pacman. Višekorisnička igra u kojoj možete preuzeti ulogu Pacmanovih gonitelja.


Želite li programirati igre u JavaScriptu možda je najbolje da u početku uzmete neku postojeću biblioteku. Crafty izgleda kao dobar početak. Pogledajte kako izgleda Fruit Assassain.


Testirate li web aplikacije možete odabrati Watir ili Selenium. Ne koristim ni jedan ni drugi ali pojavio se jedan novi igrač koji mi se dopada na prvi pogled: phantomjs. Bazira se na WebKitu pa bi to nekima moglo predstavljati problem. Nije predviđen samo za testiranje, možete ga koristiti u različite svrhe, ograničeni ste samo maštom.


Naravno da ste primjetili da na ovogodišnji DORS/CLUC stiže Mark Shuttleworth, pokretač Ubuntu projekta. Pokušao sam prijaviti i ja jednu temu, ali nakon ispunjavanja i slanja obrazac me počastio praznom stranicom. I tako dva puta.



Komentari

10. travnja 2011. 13:31

Samo da ovo u vezi DORS/CLUC ne ostane bez objašnjenja - Stjepanove prijave predavanja su uredno stigle (obje) i zaprimljene. Prijava je napravljena preko Google Formsa i ne možemo utjecati na svaki detalj oko toga. Bit će nam drago ponovo vidjeti Stjepana sa svojim uvijek zanimljivim predavanjem.

13. svibnja 2011. 07:52

Nisam vidio na tvome blog da si se dotakao OpenStreetMapa do sada. Ako nisi pozivam te da se ukljucis u projekt, makar pogledaj malo po openstreetmap wikiju, ako već nisi jako ćeš se ugodno iznenaditi ;)

Cya