ShoutEm Moblizer - it just works

aplikacijemobilno

Za razliku od Googlea i App Inventora, koji je prekompliciran i neintuitivan, ShoutEm Mobile App Maker (dalje: SEMAM) je zaista jednostavan alat s kojim bez problema možete složiti aplikaciju za mobilni uređaj. Jasno, ograničeni ste raspoloživim modulima, ali ako vas oni zadovoljavaju onda ste od vaše prve mobilne aplikacije udaljeni par minuta. Otprilike toliko mi je bilo potrebno za moju prvu aplikaciju i isprobavanje 5 od 8 modula/widgeta. I još sam za to vrijeme pjevušio boležljivom djetetu i polako ga ljuljao u krilu.


SEMAM radi bez većih problema ili poteškoća. Nema nikakvih plavih ili inih ekrana s greškama. Aplikacija na mobilnom uređaju (iPhone) radi zadovoljavajuće. Problema ima. Čitanje različitih feedova ne prolazi uvijek kako treba, tj. neke važeće feedove na uspijeva prožvakati. U aplikaciji na mobilnom uređaj nedostaje indikator da se nešto događa/učitava. Npr. flickr feed čita, ali se najprije pokažu prazni okviri slika, i tek nakon dužeg vremena (Wi-Fi veza) pojavile su se male sličice dok pojedinačnu sliku nisam uspio dobiti.


Bez obzira na te probleme SEMAM je vrlo upotrebljiv i s njime možete vrlo brzo producirati brandirane (ne volim taj izraz, ali svima će biti jasno što želim reći) mobilne aplikacije. Viktor je na Mobile Mondayu rekao kako je vani prosječna cijena izrade mobilne aplikacije od 5.000-30.000 dolara. SEMAM vam omogućuje da budete konkurenti s puno manjom ponudom. Ali isto tako će omogućiti da i mali od susjeda udari po novom tržištu.


Čini mi se da bi bilo dobro da se SEMAM profilira kao RAD alat te da omogući zainteresiranim developerima izradu dodatnih modula/widgeta kako bi se što prije proširile njegove mogućnosti i stvorio mobilizer ekosustav. Tako izrađeni moduli bi se mogli nuditi/prodavati ostalim zainteresiranim korisnicima na internom SEMAM marketu pri čemu bi ShoutEm riješio problem naplate i uzeo standardni postotak (30%?).


SEMAM je u prilici da postane uspješni projekt, samo se ne bi trebali ustručavati da možda opet promijene zacrtani smjer i da zaplove u smjeru gdje sunce jače sija.



Komentari

9. veljače 2011. 00:11

Znaš što mi nije jasno, a možda mi ti uspiješ pojasniti :)

To reusanje (i ne pretjerano kvalitetnih) brandova, odnosno imena, za nove projekte. ShoutEm nije bio pretjerano uspješan kao Twitter klon, ali je imao neku korisničku bazu. Mogli su ostaviti taj projekt da životari ili ga potpuno ugasiti a graditi SEMAM pod novim brandom. Ovako ostavljaju iza imena novog projekta prošlost napuštenih projekata što je za potencijalne korisnike koji bi se trebali oslanjati na njihov servis vjerojatno gore od servisa koji polako umire prirodnom smrću polunapušten od vlasnika, samo spojen na strojeve koji ga drže u hibernaciji...

9. veljače 2011. 09:41

"na uspjeva prožvakati" - tipić? :) Fina je ideja za izradu ekosustava...

@Vedran Slažem se s tobom da će brendiranje biti najveći problem. Zanimljivo je zapravo što i imaju novi brend u projektu, a to je Mobilizer, ovaj simpatičan lik koji ilustrira cijelu aplikaciju. Bumo vidli...

9. veljače 2011. 19:23

@Ivan: uspijevati (nesvršeni prema svršenom uspjeti)