Idemo u Diasporu

Diasporadruštvene mreže

Netko za Diasporu odrađuje jako dobar posao oko promoviranja. Svi mediji (pa i naši) su se raspisali o novoj društvenoj mreži i njezinim mogućnostima. Malo je onih koji su svoj tekst temeljili na direktnom kontaktu, sve se manje ili više svodi na prepričavanja jer su se spotaknuli na prvoj stepenici: pozivnici.


To prvo spoticanje je uzrokovano važnim detaljem kojeg su mnogi previdjeli: Diasporina glavna karakteristika je decentralizacija. Nema centralnih poslužitelja ili mjesta gdje se nalaze podaci i aplikacija. Bilo tko, uz odgovarajuća znanja i mogućnosti, može podići svoj pod i pokrenuti svoju malu Diasporu. Ako znanja i mogućnosti nema onda se može odabrati jedan s liste dostupnih podova za kojeg vam nije potrebna pozivnica.


Diaspora je objavljena pod open source licencom i njezin kod je javno dostupan. Nisam baš neki stručnjak za Ruby, malo sam bacio oko na kod (poruke uz commit su vrlo indikativne), malo na model baze, i čini mi se da kvaliteta koda i aplikacije ne odgovara silnoj graji koja se podigla oko Diaspore. Ali ni neki drugi servisi nisu briljirali u svoj počecima, ipak su uspjeli, pa vidimo da kvaliteta koda nije baš nužna za uspjeh.


Ima li uopće potrebe za takvim servisom? Diaspora je meni neki dan pala na pamet kao rješenje kad sam čuo da u osnovnoj školi nastavnici, za potrebe nastave, s učenicima komuniciraju preko Facebooka. To baš i nije primjereno, prvo iz razloga što većina učenika uopće ne bi smjela koristiti Facebook zbog dobnog ograničenja, a drugo što većina djece koristi taj servis bez da su naučili nešto o njemu. Diaspora s pojačanom zaštitom privatnosti bila bi puno bolje rješenje. Uz škole taj servis bi mogle koristiti i udruge te klubovi koji rade s djecom i tako zadržati sve u lokalnim okvirima uz kontrolirani pristup članova.


Diaspora nije jedini projekt te vrste. Appleseed postoji puno duže, ali nije se baš čulo za njega. Bilo bi zanimljivo čuti Diaspora tim kako namjerava izbjeći sudbinu Appleseeda?! Ali to nije sve, aplikacija za društvene mreže ima više nego što mislite, ali za sada nijedna nije napravila za društvene mreže ono što je WordPress napravio za blogove.



Komentari

4. listopada 2011. 08:43

Moj stav je već duže vrijeme da budućnost društvenih mreža leži u ostavljanju centraliziranog modela, pa čak i polucentraliziranog kakav koristi Diaspora, i potpuni prelazak na peer-to-peer. Svatko od nas, bio on na Facebooku, Twitteru ili nigdje, ima svoju društvenu mrežu, a to je njegov popis kontakata u mobitelu ili mail aplikaciji. Zato je logično da i softver za društvene mreže bude baziran na osobnoj "umreženosti" svakog pojedinca, umjesto da to prepuštamo nekom drugome.

Imam čak i neke ideje po tom pitanju, možda bismo mogli na neku kavu jedan dan pa da to malo prodiskutiramo... ;)