JavaScript demo scena i natjecanja

javascriptprogramiranje

Bez obzira na pokušaje nametanja drugih 'naprednih' tehnologija, klasični HTML uz pomoć JavaScripta pretvara preglednike u glavnu aplikacijsku platformu. JavaScript tako postaje sveprisutan i uskoro neće biti developera koji razvija aplikacije namijenjene krajnjim korisicima, a da neće barem dio koda pisati u tom jeziku. Kao i kod svake promjene tehnologije tako i ova platforma pati od dječjih bolesti, a developere oduševljavaju stvari koje su na drugim platformama već odavno prerasli.


Dobar primjer za to je JavaScript demo scena. Pogledajte "Or so they say..." demo (preporučeno je korištenje Chrome ili Chromium preglednika). To je impresivno za JavaScript, ali kod nekih drugih platformaša bi moglo izazvati podsmijeh. Naravno samo kod onih koji su zaboravili kako su prvi koraci izledali na njihovoj platformi. (Autor uratka je Mr.doob, a kod njega ima i još zanimljivih stvari. Npr. Water Type, Water, Rotozoomer... )


U tijeku je natjecanje JS1k za fancy pancy JavaScript demo do veličine 1024 bajtova izvornog koda. Neki od bolji su tunel, fire cube, Luminous, 3d function ploter...


Steven Wittens je jedan od sudionika spomenutog natjecanja, a zanimljiv je zbog toga što je opisao nastajanje svojeg demo uratka.


10K Apart omogućava 10 puta veću slobodu od JS1k projekta pa su uratci sadržajniji. Ima onih koji bi se moglo svesti na demo, ali ima i kompletnih malih aplikacija. Lines je zanimljva igra, Notes, TaskForce i Checklist su male aplikacije za produktivnost. Posao je uvelike olakšan jer dozvoljeno korištenje jQuery, Prototype i Typekit biblioteka i ne zbraja se njihova veličina.


Na suprotnoj strani od JS1k projekta je natječaj kojeg organiziraju Tuts+ i CodeCanyon. Njih ne zanimaju demo majstore već konkretne aplikacije, bazirane na HTML5 tehnologijama, koje bi se mogle naći u ponudi njihovog dućana u HTML5 Apps kategoriji. Osigurane su nagrade u vrijednosti od $7000.