Google App Inventor

aplikacijegooglemobilnorazvoj

Google je izbacio još jedan proizvod o kojem će svi pričati, a kojeg će za koji mjesec svi zaboraviti. Umjesto društvenih mreža ovaj puta je riječ o Svetom Gralu razvoja računalnih aplikacija, o konačnom rješenju koje omogućava izradu aplikacija bez programiranja. Svi, pa i njihovi psi, moći će napraviti aplikaciju koju god da zamisle. Google alkemičari su predstavili App Inventor for Android.


U nekom idealnom, ili tome bliskom, svijetu razvoja aplikacija u trenu kad na red dođe pisanje koda, najvažniji dio razvoja je već gotov. Dalje bi sve trebalo biti lako. To što većina projekata u praksi započinje pisanjem koda ne znači da je to i najbolji način ( iako daje rezultate). Programiranje prije programiranja, kako ga često laici nazivaju, je važan dio razvoja. Izrada neke aplikacije kreće s planiranjem, analizom, oblikovanjem i tek onda dolazi na red programiranje, pa nakon toga testiranje nakon kojega se možda opet zavrti cijeli krug. Što želim reći? App Inventor vas rješava programiranja, ali za izradu uspješne aplikacije trebate ovladati cijelim krugom.


Da li to znači da se s njime neće moći napraviti uspješna aplikacija? Hoće, kako da ne. Svi će moći uz par klikova napraviti svoju droidFart aplikaciju, i ako se zvijezde poklope slava je zagarantirana. Google ja malo zakasnio, ali nije isključeno da nas zagluši i navala droidVuvuzela aplikacija.


Vizualno slaganje blokova na prvi pogled izgleda jednostavno, ali je istovremeno i jako ograničavajuće. Takav razvoj omogućavaju Yahoo Pipes, Microsoft je imao Popfly i stavljen je ključ u bravu. Na prvu loptu takav koncept izgleda privlačno, ali nismo još vidjeli neku uspješnicu. Scratch je navodno na tom tragu, nisam ga nikada isprobao pa ne mogu reći. Scratch i App Inventor su djelomično i povezani Open Blocks Java libraryem. Najbolje ostvareno vizualno programiranje vidio sam u jednoj igri (MindRover), ali i tamo je ono bilo usko specijalizirano.


Čini mi se da bi puno bolje rješenje bilo da je Google kupio neko postojeće rješenje (npr. PhoneGap, Titanium) i onda bacio završni finiš (npr. za sučelje Sencha Touch, pojednostavniti build i deployment) kako bi developerima olakšao ulazak u razvoj mobilnih aplikacija. Bila bi puno veća šansa da se ergela android aplikacija popuni kvalitetnijom robom.


Dobar dio svojeg developerskog života potrošio sam na rad s raznim generatorima koda. I jedno sam naučio. Dobar RAD alat omogućuje jednostavno lego slaganje aplikacije, ali mora dopustiti nesmetan pristup ispod haube do te mjere da, ukoliko to baš želi, developer može sve napraviti i tipkajući kod, red po red...



Komentari

13. srpnja 2010. 09:36

Potpisujem sve do zadnjeg slova.