Brzo i kratko u Operi 10.60

aplikacijeit povijestjavascriptmobilnoopen source

Izašla je nova Opera 10.60, ovaj puta kako treba, za sve tri platforme. I zato uzeh da je malo istestiram i počistim neke zabilješke koje čekaju da napravim nešto s njima.


Ext JS je promijenio ime, zapravo nije...Biblioteka tog imena se tako zove i dalje, a web stranica i brand se promijenio i sada je to Sencha. Pridošlice u timu su Raphaël (odličan za grafičke igrarije u JavaScriptu) i jQTouch koji zadržavaju svoju licencu (MIT).


Prvi rezultat spomenute simbioze je Sencha Touch, prvo(?) HTML5 razvojno okruženje za mobilne uređaje (podržani su iOS i Android). Prvo pogledajte primjere. Naravno, ne s Operom. :-)


Na mobilnoj sceni pojavio se još jedan dućan za aplikacije. LG Application Store podržava i glupe uređaje, a ne samo pametne.


Ostajemo na mobilnoj sceni, konačno sam na Slideshare postavio prezentaciju Šefe, smanjio sam web. Neke stranice možda neće biti jasne bez objašnjenja, pa ako vas nešto zanima, pitajte.


GNU HURD Altered visions and lost promise. Možda niste znali da se prvi GNU operativni sustav počeo razvijati 7-8 godina prije Linuxa. Duke Nukem Forever, ti si još dijete u pelenama naspram HURD-a. Zašto je Linux uspio, a HURD nije? Možda taj mikrokernel i nije najbolje rješenje, profesore Tanenbaum? Ili bi nekakav benevolentan diktator ipak i to riješio?


Jedna jezična dilema. Da li je ispravno operacijski sustav ili operativni sustav? Meni je prirodnije ovo drugo, ali već godinama koristim ono prvo jer su me uvjerili da je to ispravno. Objašnjenje da je ispravnije koristiti operativni sustav čini mi se u redu.


JavaScript uzvraća udarac novom bibliotekom za grafičke igrarije InfoVis Toolkit. Bilo mi je malo sumnjivo, došao tip na reddit i kaže da je napravio JavaScript biblioteku. Nepovjerljivo kliknuh i gle, izgleda ok. Samo ako se ne pokaže da je pokrao Raphaëla.


Završio sam pisanje članka u novoj Operi. Djeluje bolje nego u prošlom pokušaju. Fontovi su mi normalni, čak i naši. Brza je, ali ponekad se događaju manji zastoji bez vidljivog indikatora da se nešto događa. Zaključak je da se radi o boljoj i bržoj Operi. Samo, da li je dovoljno bolja?



Komentari

2. srpnja 2010. 09:19

Negdje sam pročitao (davno) da je ispravno operacijski, i to sam koristio godinama. Ovo objašnjenje mi se čini logično, čini se da bi trebali koristiti operativni.