Sphinx i FLOSS GIS (DORS/CLUC 2010 dan drugi)

aplikacijeopen sourceweb

Zadnjih par mjeseci važem razna rješenja za pretraživanje teksta, a kako mi je u fokusu Django onda mi je Haystack bila glavna igračka za traženje igle u plastu sijena. Haystack je samo jedinstveni API ispod kojeg možete prikačiti neko od rješenja za pretraživanje (Solr, Whoosh, Xapian). Zgodan je u slučaju da niste sigurni koje će rješenje koristiti vaša aplikacija, pa s njime možete biti sigurni da nakon izmjene mašine-tražilice ne morate mijenjati kod.


Kako nam je DORS/CLUC doveo Andrewa Aksyonoffa mislio sam kako ne bi bilo loše provjeriti što njegov Sphinx nudi. Ipak on ima slične probleme s čudnim slovima i još čudnijim jezikom kao i mi pa su nam rješenja na sličnim valnim dužinama. Za vrijeme radionice uspio sam indexirati bazu tekstova jednog manjeg portala, stvar je odlično fercerala, a weighting je bio odlično pogođen za moj testni uzorak. Kako postoji django-sphinx vrlo vjerojatno će sve to brzo u produkciju...


GIS mi je oduvijek bilo nešto čime bih se želio baviti, a nisam bio u prilici i zbog toga me jako zanimalo što će Darko Boto reći na temu GIS-a na GNU/Linuxu. Na radionici se koristio Arraramagong live DVD s hrpom predistaliranih aplikacija (isključivo pod pokroviteljstvom OSGeo fondacije).


Svežanj predstavljenih aplikacija je pokazao kako su GIS FLOSS rješenja itekako konkurentna. S njima možete napraviti sve što možete zamisliti, a i više od toga. Od manipulacije vektorskim i rasterskim podacima, njihove analize i obrade do vizualizacije na razne načine. Ima čak i moćnih GUI alata (Quantum GIS), a uz raspoložive podatkovne alate (prvenstveno PostGIS), odličan srednji sloj (MapServer, GeoServer, Mapnik) te web klijente (OpenLayers, GeoMayas, MapFish) više zaista nema opravdanja za nedostatak web aplikacija koje bi koristile te blagodati.


P.S. Vidi Podkast i Željko Filipin (of Watir fame ;-) ) predstavljaju dva DORS/CLUC predavača: Andrewa Aksyonoffa i Floriana Schießla.



Komentari

7. svibnja 2010. 11:37

Hvala na linku, za sad su samo 2 od snimljenih 9 podkasta objavljena. Večeras bi trebao biti treći i tako svaki dan, dok ih sve ne objavim. Neki su na engleskom, neki na hrvatskom, ovisno o sugovorniku. Nadam se da će ovo pokrenuti hrvatske podkastere, da ne moram sve sam snimati. :)