#fightclub: iPhone vs. BlackBerry

događajidomaćemobilno

Fightclub se isprva činio kao super ideja. Predstavljanja učesnika su bila forastična pa su i očekivanja bila veća. Nisam baš potpuno popratio cijeli događaj, što zbog nestabilnosti u potprostoru, što zbog loše postavljenih mikrofona, ali ono što sam vidio i čuo je bilo na razini forumskih prepucavanja. Složio bih se sa zaključkom da po obicaju, iPhone tim svoje argumente temelji na stvaranju buke.


iPhone tim je imao loše i maglovite argumente. Ne troše mobilni bandwidth jer na svakom čošku je neki Wi-Fi ( iliti kradite bandwidth od ljudi koji ostavljaju nezaštićene mreže ), c00l fora su aplikacije za slušanje radija koje su besplatne ( ali troše bandwith koji nije ), iPhone je teško uništiti ( propustili su to pokazati s vlastitim uređajima)...a služili su se i krivim informacijama (o demografiji BB kupaca, najzeleniji telefon, a Greenpeace je bio protiv njega).


BB tim je bio dobroćudniji, samozatajniji, ali je naveo više konkretnih argumenata. Propustili su iskoristiti protunapad na temu aplikacija ( za BlackBerry može bilo tko izraditi aplikaciju i ponuditi je za download svim korisnicima, na svojem web poslužitelju, bez da trebaju moliti vrhovno božanstvo za dopuštenje). Propustili su i pitati iPhone korisnike koliko ono plaćaju za ono trenutno syncanje svojih podataka (99$ godišnje).


Voditelj nije bio na visini zadatka, ovakvi događaji koji imaju geekove (ili one koji naginju na tu stranu) za publiku ne trebaju poznatog i štosnog voditelja već nekoga tko se malo više razumije u problematiku i koji bi znao presjeći prazne riječi i zakuhati raspravu u pravom času.


Da moram birati, na temelju viđenog na #fightclub-u, odabrao bih BlackBerry pragmatizam nasuprot vjerskoj magli iPhone tima.


Vlastito iskustvo s jednim i drugim uređajem odvuklo bi me na iPhone stranu, i to najviše zbog toga što mi stvari, u kojima je BlackBerry jači, nisu najvažnije. A i onaj njihov preglednik je stvarno grozan.


U jedno sam siguran, moj slijedeći mobitel će biti neki Android, mada mi i neki Nokijini uređaji golicaju znatiželju.



Komentari

18. travnja 2010. 22:07

slažem se

pričali su o 100 tisuća, 200 tisuća, miljon ajfon aplikacija...

e, tu mi je došlo da jih priupitam kaj bude sa 30% aplikacija kaj ih Stevo miče iz App skladišta zbog poradi novih pravila pisanja ajfon applikacija...

al kaj bi se z bedakima raspravljal, pa sam bil tiho...

ajbok

18. travnja 2010. 22:23

A nabolje od svega. nakraju je nagradu za najbrže napisani poslani sms dobila osoba koja je poslala sms sa HTC-a XD

18. travnja 2010. 22:37

Sorry Zlodi, ali MobileMe koji spominjes nije must za sync kao sto navodis u postu :) Primjerice, ja ga ne koristim.

19. travnja 2010. 07:25

@Ivan: koji sync koristiš, a da ti radi trenutno, bez da iPhone priključiš na računalo?

19. travnja 2010. 09:37

E Štef, rekao bih po ovom postu da se fight club nastavio i nakon što je završio...

Iskreno, upravo ovo što si naveo je bio razlog iz kojeg sam odlučio ne otići. U čemu je poanta prepucavanja "moj mobitel ima veći qua od tvojeg"? I iPhone, i Blackberry, i Android, i Windows Mobile i svi drugi modeli i pristupi imaju svog smisla i prednosti (kao i mana), i nekome su prikladniji od nekih drugih.

Svatko će odabrati neki model koji mu odgovara, i biti s njime više ili manje zadovoljan, i onda ga zamijeniti nekim drugim. Ajmo bit malo pametniji pa ne vodit više svete ratove; ali vidim da su danas vitezovi križeve i polumjesec zamijenili jabukama i drugim korporativnim simbolima.

Edukacija ("dođi da ti pokažem zašto meni odgovara ova platforma i zašto mislim da bi i tebi mogla koristiti") ima smisla i dapače je poželjna; a sveti ratovi ("ovo tvoje ne valja jer nema nešto što je cool meni i još trojici korisnika") su loši i štetni.