Čitači elektroničkih knjiga

hardwareliteratura

Sve je započelo s jednim letkom ispod brisača. Inače mrzim letke ispod brisača, naročito ako pada kiša i ako se s njih cijedi boja. Ovaj letak je na naslovnici imao čitača elektroničkih knjiga, a kako je to gadget koji mi je negdje na vrhu liste gadgeta koje bih volio imati, ipak sam mu se smilovao pa je izbjegao koš za smeće.


Na našem tržištu nedostaje takvih uređaja što nije posljedica nedostatka interesa već su za to krivi naši trgovci koji nisu skloni riziku s takvim uređajima. Deloitte predviđa da će bi globalna prodaja e-čitača mogla dosegnuti brojku od 5.000.000 uređaja, ali da bi konkurencija drugih uređaja mogla usporiti stopu njihovog rasta. Čitači bi mogli doživjeti sudbinu dlanovnika i njihova jedina šansa je da novim funkcionalnostima zagrizu druga tržišta. Usko specijalizirani čitači elektroničkih knjiga i novina mogli bi uspjeti jedino u slučaju drastičnog smanjenja cijene ili u slučaju da će se besplatno dijeliti uz neku pretplatu.


Dok to vrijeme ne dođe zaljubljenici u knjige moraju spremiti malu hrpicu zelenih papirića kako bi nabavili uređaj u koji stane cijela ili bar bio njihove knjižnice. Na našem tržištu pronašao sam samo dva distributera. Jedan, s početka priče, distribuira Cybook uređaje (Opus i Gen3), vrlo je susretljiv i opširno odgovara na pitanja potencijalnih kupaca. Neće prešutjetiti ni postojanje konkurencije u čijoj se ponudi nalaze BeBook uređaji (Neo, One, Mini).


Iz te ponude najprivlačniji je BeBook Neo s Wi-Fi podrškom i WACOM-ovim zaslonom osjetljivim na dodir. On je predstavnik čitača koji će krenuti u grickanje drugih tržišta (imate SDK pa možete razvijati i aplikacije za njega), ali je i dvostruko skuplji od Cybook Opusa na kojem možete samo(!?) čitati knjige.


Kod tih čitača mene najviše zanima podrška za djvu format jer imam hrpu starih, skeniranih knjiga u tom formatu. Distributer Cybooka mi je predložio konverziju u ePub format i predložio odličan alat za to: Calibre. Calibre je dostupan u Linux distribucijama pa sam ga odmah i isprobao. On će biti sigurno dragocjen alat sakupljačima elektroničkih knjiga, ali kao što sam i pretpostavio moje djvu knjige su pretežak orah za njega. Sve da konverzija i uspije opet se javlja problem s tim našim slovima. Izgledalo je da je jedini siguran odabir uređaj s podrškom za taj format, ali iskustva drugih čitatelja su pokazala da se kod njega, kao i kod klasičnog .pdf-a, pojavljuje problem sa zumiranjem pa bi prije kupnje bilo najbolje provjeriti kako ti formati stvarno izgledaju na pojedinom uređaju.


Najsigurniji format za čitače je ePub, a zbog svoje prirodne i otvorene prirode ne bi vam trebalo biti teško pretvoriti svoje dokumente u taj format. Ja razmišljam o tome da, u slučaju nabave čitača, hrpu svoje dokumentacije i pisanih materijala pretvorim u taj format kako bih sve to imao nadohvat ruke. Ako želite čitati taj format na desktop računalima tu je odličan FBReader (i on je u repozitoriju).


Ako vas zanima ova problematika preporučam odličnu stranicu MobileRead na kojoj je i usporedni prikaz svih važnijih uređaja.



Komentari

2. travnja 2010. 10:06

i mene zanimaju ovi uredjaji jer se bavim citanjem ;) no mrska mi je ideja kupovine e-knjiga. brine me sto znaci formulacija "Cybook podržava ePub i PDF formate zaštićene Adobe enkripcijskim sustavom." inace svoj problem sam za sada rijesila mini dellom na kojem sve svoje sobom nosim ;)

2. travnja 2010. 19:08

@katepe: podržava zaštićeni ePub, ali ako imaš neki nezaštićeni i njega će čitati.

2. travnja 2010. 20:15

odlicno, jer vecine knjiga koje me zanimaju uopce nisu dostupne za kupovinu...

19. travnja 2010. 17:13

BeBook Neo se prodaje u Hrvatskoj na www.sveznadar.com

19. travnja 2010. 20:36

@ivor: znam, link se krije ispod rečenice u postu. :-)