Sencha je novi Borland

javascriptprogramiranjerazvojweb

U strci koja je nastala nakon promjene Microsoftove strategije (stavljanje Silverlighta u drugi plan, fokus na HTML5 tehnologiji) često čitamo kako HTML5 specifikacija još nije završena i kako nema razvojnih alata za HTML5. Pri tome zaboravljaju da HTML5 nije nikakav rez, nešto potpuno novo zbog čega ćemo morati baciti sve što smo prije napravili. Web tehnologije su u stalnoj evoluciji, stalno se nešto novo događa, tako da sporna specifikacija nikada i neće biti završena sve dok jednog dana ne pređemo na HTML6 i prestanemo govoriti o staroj petici. Ako ste imali razvojne alate za HTML4 (a imate ih, zar ne?) onda imate alate i za HTML6.


Jedan od najboljih alata za razvoj bogatih web aplikacija je ExtJS. Mislim da trenutno ne postoji kvalitetnija, cjelovitija i bogatija JavaScript biblioteka za razvoj sučelja u web aplikacijama. ExtJS je sam po sebi bio odličan, a onda je cijela priča dobila zalet, tvrtka je promijenila ime (sada je Sencha) i počelo je okupljanje odličnih JavaScript programera i projekata. U prvom valu su došli jQTouch i Raphaël. Odmah nakon toga se pojavljuje Sencha Touch (okruženje za razvoj HTML5 mobilnih i taktilnih aplikacija ). Od prije su tu Ext Designer (grafičko okruženje za ravoj ExtJS sučelja) i Ext GWT (Java biblioteka za RIA).


I onda nešto što je prošlo poprilično nezapaženo, a što bi moglo natjerati Flash i Silverlight majstore da se zabrinu: Sencha Animator. To je alat za izradu CSS3 animacija za WebKit preglednike. Dosta upotrebljivo bez obzira na rani stupanja razvoja. Sencha lab ne miruje pa su jučer predstavili alat za debugiranje JavaScript koda koji se vrti na Android uređaju ili emulatoru s vašeg računala.


Nestrpljivo očekujem što će slijedeće predstaviti Sencha lab. I dalje ne prestaju s sakupljanjem odličnih JavaScript programera. Najnoviji pridošlica je autor MooTouch biblioteke Jacky Nguyen.


Kvaliteta Sencha alata u odnosu na konkurenciju je usporediva s onime što je nekada značio Borland pa možemo slobodno reći da je Sencha Borland novog vremena bogatih web aplikacija.



Komentari

6. studenoga 2010. 23:10

FYI. Adobe je prije dva tjedna predstavio budući EDGE, alat za razvoj animacija pomoću HTML-a i jQueryja.

Senchu nisam imao potrebe još koristiti budući se bavim Flexom, no nakon ovako konkretnog posta, morat ću je detaljnije pogledati :)

7. studenoga 2010. 03:32

Odlican post - ja sam se neko vrijeme pred par god dvoumio ExtJS vs RichFaces vs gwt, mislim da je ExtJS pobijedio - makar ima tu jos svega, naravno da znas za http://vaadin.com/home. Animator je svakako dobrodosao, sto kazu css motion magic...

7. studenoga 2010. 15:24

@Ivan Ilijasic: Adobe zbunjuje korisnike, nema li i neki njihov newsletter isto ime?

@ivan: kako se Javom ne bavim vaadin mi nije ušao u vidokrug

13. studenoga 2010. 15:55

@vuk: Ima :) Po meni je problem što ako imaju previše projekata kojima se bave i ako si developer entuzijast, više ne možeš pratiti što sve rade. Mene je EDGE isto zbunio.

22. prosinca 2010. 21:36

Daj napiši nekaj... Možda prije Božića ;-)

22. prosinca 2010. 21:48

@Deda: budem, navodno sam od danas na godišnjem pa bude valjda vremena.

23. prosinca 2010. 04:56

@vuk: ovaj ti je dobar: navodno sam na godišnjem... slična situacija kot mene...

2. siječnja 2011. 17:15

Hoćemo post! :) Jedan od boljih blogova na domaćoj sceni, a posta ni za lijek. :)

7. ožujka 2011. 20:35

Ima bolji alat od ExtJS. DHTMLX. www.dhtmlx.com

7. ožujka 2011. 20:49

@Sasva: svaka komponenta se posebno plaća, to je teška pušiona, ako razvijaš komercijalni projekt, a ne open source.

Ne bih se složio da je dhtmlx bolji od ExtJS-a. Treba malo pogledati kod, vidjeti na koji način se pišu aplikacije. ExtJS 4 je još veći korak naprijed. Mislim da trenutno ne postoji bolja JS biblioteka za programiranje sučelja web aplikacija.