Webphone

mobilnovizijeweb

Netko je na Twitteru, u raspravi o povećanju mobilnog prometa, spomenuo kako će uskoro svi mobilni telefoni postati pameti (smartphone). Problem je u tome što je to očito izjavio jedan od iskusnih smartphone korisnika koji gleda sve kroz prizmu svojega iskustva. Nisam imao vremena (a na Twitteru to nije moguće detaljno argumentirati) da mu kažem da to neće biti slučaj i da će feature phone uređaji živjeti i dalje u svojoj slijedećoj evolucijskoj formi.


Nedavno istraživanje pokazalo je da od 45% korisnika koji imaju mogućnost skidanja aplikacija njih 39% to stvarno i učine. Prosječan smartphone korisnik ima 14 instaliranih aplikacija, 38% njih koristi samo besplatne aplikacije, 20% ih nikada nije skinulo aplikaciju, a 43% ih više ne planira išta instalirati. Pretpostavljam da je kod nas stanje još i lošije.


Jedno drugo istraživanje je pokazalo da korisnici radije koriste web preglednik nego aplikacije.


Zaključak koji se sam nameće je da će se uskoro pojaviti nova vrsta feature phone uređaja koje će možda zvati webphone jer će mu, pored osnovnih funkcija, glavna aplikacija biti web preglednik, a korisnici neće moći instalirati nikakve aplikacije jer će sve nove aplikacije izvršavati u pregledniku. Nema ni govora da će smartphone zamijeniti sve mobitele, veliki postotak će uskoro otpadati na stupid webphone.



Komentari

1. studenoga 2010. 00:52

To je više-manje Apple i probao izvesti sa prvim iPhoneom. Za njeg' se nisu mogle raditi aplikacije, nego je postojao nekakvi "web sdk".

Nakon nekog vremena, Apple se predomislio, izdao native SDK, uveo Apple Store, a ostalo je, kao što kažu, povijest.

1. studenoga 2010. 10:13

@Senko: iPhone je smartphone, a i kao takvog dosta veliki postotak ljudi ga koristi kao običan mobitel. Za cijeli taj dio tržište nema smisla raditi smartphone kad oni uopće ne koriste njegove mogućnosti.