Koliko dođe jedan OIB?

.hr webjavna uprava

Došlo je i vrijeme primjene famoznog OIB-a. Kao što snijeg zna iznenaditi zimsku službu usred zime tako je i OIB iznenadio mnoge. Neki su ga dočekali poluspremni jer su shvatili da im nedostaju OIB-ovi njihovih poslovnih partnera. Na svu sreću Porezna uprava je izložila web API uz pomoć kojeg je moguće doznati OIB bilo kojeg pravnog subjekta uz pomoć bivšeg matičnog broja. Osim OIB-a moguće je dohvatiti i službeno ime poslovnog subjekta pa možete ažurirati i nazive vaših korisnika.


Ako mislite da je to prelijepo da bi bilo istinito onda vam moram reći da je stvarno prelijepo da bi bilo istinito.


I dok se vani lijepo vide naznake trenda oslobađanja javnih podataka kod nas je trend obrnut. Australija ima Australian Business Number Lookup API koji omogućava ono što sam naveo u prvom odjeljku. Hrvatski poduzetnici će jednokratno ažuriranje svojih podataka platiti. APIS - IT d.o.o. će vam jednokratno uparivanje starih matičnih brojeva i OIB-a za 2000 partnera naplatiti 1600 kn, a ako imate 10000 korisnika onda vam treba samo 6700 kn.


Zakon o OIB-u navodi da evidenciju o brojevima vodi Porezna uprava, a u njemu stoji i da Ministarstvo financija – Porezna uprava osigurava korisnicima broja, na njihov zahtjev, dostupnost podataka o osobnim identifikacijskim brojevima primjenom informacijskih tehnologija, poštujući propise o zaštiti osobnih podataka.


Bilo bi logičnije da servise vezane uz OIB nudi Porezna uprava, njoj je u interesu da svi koriste OIB na propisani način i zbog toga bi spomenuti servis trebao biti slobodno dostupan, a ne pod komercijalnim uvjetima.


Imamo cijeli niz podataka koji bi trebali biti javno dostupni na što jednostavniji način.



Komentari

10. siječnja 2010. 15:16

Mislim da je OIB za poslovne subjekte moguće saznati i na webu sudskog registra... https://sudreg.pravosudje.hr/ za one koji imaju vremena tražiti... ;)

10. siječnja 2010. 16:18

@Mihael: moguće ga je doznati na više načina (ima i na http://oib.oib.hr/SaznajOibWeb/pravnaOsoba.html), ali svaki od njih zahtijeva prolazak captcha provjere što znači da možeš zaboraviti da ćeš to riješiti nekom automatikom.

10. siječnja 2010. 18:01

Tvrtka u kojoj radim je u poreznu slala "batcheve" (tj. datoteke sa spiskom matičnih brojeva), a onda im je porezna vraćala podatke nadopunjene s OIB-ovima.

Web servis bi ovdje bio potpuno "prirodan", ali j*biga...

PS. Jesam li jedini kojemu ide na jetra što web stranica ne radi bez www (oib.hr daje page not found, a www.oib.hr radi kako treba) ?

11. siječnja 2010. 17:31

Imam ideju!!!

Što ne bi porezna uprava zaposlila 10 referenata i jednog lošeg programera da napravi polugotovi api koji ne radi, za cca milijun i 700 tisuća kuna? (sve ostalo bilo bi nerealno)

12. siječnja 2010. 00:12

ne kuzim vuce... meni automatika radi iz prve

~/doc/temp/oib$ wget http://oib.oib.hr/SaznajOibWeb/captcha.html --quiet -O - | convert - captcha.pbm ocrad captha.pbm

tebi je ovo dalje pljuga zaskriptati

12. siječnja 2010. 23:34

@frank: je, malo sam pogazio sebe i tvrdnju da je sve moguće napraviti, pitanje je samo vremena koje je potrebno za ostvaranje nečega. :-)

Zanimljivo, ako je vjerovati headerima taj servis vrti IBM HTTP Server V5R3M0 što će reći da je to z/OS 5.3. Ni manje ni više nego mainframe.