MS Frontpage kao obavezan alat u školama?

obrazovanjewebweb dizajn

Jučer sam bio upitan da li mogu nabaviti i ukucati jedan program u računalo. Program se zvao MS Frontpage i bio je potreban učeniku da bio mogao napraviti domaću zadaću. Lijepo sam se ispričao, rekao da je to piratstvo i da ja to ne radim i ne želim raditi.


Ono što je negativno u toj priči je da nastavnik u školi potiče učenike na piratstvo, uči ih da je normalno nabaviti i ukucati program u računalo. Druga negativnost je da za upoznavanje sa HTML-om koristi aplikaciju koja je zastarjela i s kojom će učenike u najboljem slučaju naučiti da ako kliknu na onaj gumb možda dobiju ono. Jasno mi je da je nastavnik prije par godina stekao svoje znanje na nekom od hitrih tečajeva i da ne zna bolje. Netko će možda reći kako su to iznimke. Ne baš, u pojedinim školskim planovima i programima stoji da se za upoznavanje s HTML-om koriste Frontpage i Word($#%!!!!). Tako će mladi pedikeri i frizeri veselo štrikati elektronsku paučinu u Wordu.


Upitna je svrhovitost takve informatičke edukacije za smjerove koji s tim nemaju veze, ali ako kad ih već uče nečemu onda im neka daju osnove. Pretpostavljam da matematiku ne podučavaju tako da pokrenu calc.exe i onda kažu ako kliknete na 2 pa onda na + i... Osnove HTML-a se rade u običnom editoru u kojem će se puno bolje i jasnije objasniti svrha i smisao takvih dokumenata te prikaz i organizacija sadržaja. To se radi ovako. To je druga prezentacija od 21 lekcije pod naslovom University of Washington: Web Programming. Ako ste početnik svakako proučite te prezentacije.


Potražite li na webu lekcije stranih sveučilišta onda možete vidjeti da osnove HTML-a skoro svi rade na isti način. Frontpage, Dreamweaver ili bilo što treće mogu uhvatiti u ruke tek onda kad znaju što zapravo produciraju ti alati. Na Harvardu kažu: Please start with your favorite text editor!


Molim vas, izbacite Frontpage iz programa naših škola.



Komentari

5. lipnja 2009. 08:56

samo ću reći "Molim vas, izbacite Frontpage iz programa naših škola."

5. lipnja 2009. 08:56

a bogme i takvog profesora slobodno ;-)

5. lipnja 2009. 11:10

mislim da nije bas primjereno izravno usporediti program i nacin odrzavanja lekcija bilo kojeg sveucilista s programom bilo koje osnovne skole... vec idejno se razlikuje sustav osnovnog skolstva kao opcenitog obrazovanja 'od svega pomalo i nista konkretno' i sveucilista odnosno fakulteta kao specijaliziranog studija izabrane discipline...

daleko od toga da se ne slazem s izrecenom tezom u postu, apsolutno je podrzavam..

samo mislim da se usporedbama s programima sveucilista ne moze razviti svijest o potrebama drugacijeg pristupa, ponajvise radi toga sto trenutno ni priblizno ne postoji nastavnicki kadar koji to moze odraditi drugacije.

kad bi postojala opcija da se na pocetku tako nesto izvodi uz pomoc vanjskih s drzavom ugovornih suradnika pa da se uce i klinci i nastavnici... mozda bi time i firme tipa web agencija mogle malo prosiriti svoje poslovanje i ne ovisiti samo o trenutnoj situaciji na trzistu i u gospodarstvu, koje kako vidimo moze biti vrlo valovito...

5. lipnja 2009. 11:24

@Tomislav: naveo sam primjere sveučilišta iz jednostavnog razloga što u jednominutnoj pretrazi nisam mogao naći primjer neke strane škole ekvivalentne razine. Jasno je da bi program za srednje, ili čak osnovne škole, trebao biti prilagođen učenicima. Ali princip je isti.

Ideja s vanjskim ugovornim suradnicima je jako dobra samo što postoji opasnost u regrutaciji nekvalitetnih suradnika (npr. onih istih koji su nastavnike učili Frontpage-u).

Čini mi se da je glavni problem s informatičkim obrazovanjem u našim školama to što učenike podučavaju radu s alatima (i to često neprikladnima) umjesto ta ih uče osnovama na koje će kasnije moći nadograditi novo i naprednije znanje.

5. lipnja 2009. 12:13

@vuk: naravno da ta opasnost postoji, nije to nuzno najbolje rjesenje problema.. problem je definitivno u neadekvatnom kadru u skolama i nepostojanju obrazovanja nastavnickog kadra za to podrucje kao sto se obrazuju za druga podrucja. zato se rade alati, jer principe trenutni nastavnicki kadar ne razumije pa ih ne moze niti predavati.

i, da, to je i problematicno i lose, ali je li bolje tako, ili uopce i nikako pa da se klinci ne upoznaju apsolutno ni sa cim (ako doma nemaju prilike raditi na racunalu i imaju nekoga tko ce im pokazati)? imao sam prilike civilku odradit u osnovnjaku, pa sam recimo vidio kako izgleda sat nastave informatike pod vodstvom nastavnice koja ne zna u biti ista konkretno da bi klince mogla nesto nauciti i organizirati suvisao sat. a plus sto interes klinaca jako varira za to (neki su samoinicijativno nekaj cackali po powerpointu ili crtali u paintu da vide kaj se tu moze, dok su drugi surfali, trazili mjuzu il visili na MSN-u i dalje od tog ih nije bilo briga).

5. lipnja 2009. 12:17

Definitivno se slazem da je pogresno kao prvo uciti html u frontpageu, a kao drugo poticati na piratiziranje softwarea (k tome loseg!)

Na nekim fakultetima zato recimo poticu piratiziranje dreamweavera :)

Notepad je malo okrutno koristiti za html, posto postoje besplatne alternative tipa Notepad++, ali takodjer znam za situaciju gdje je profesor ucio srednjoskolce strikati html u vi-u :)

5. lipnja 2009. 14:10

U Samoboru nisu niti na tom nivou, tip uči djecu radit webove u Wordu i još ih pritom ruši ako krivo nekaj naprave.

5. lipnja 2009. 19:59

Kod nas prošle godine u osnovnoj (8. razred) su nas učili FrontPage. Sad u 1. srednje profesor nas je učio HTML u Notepadu (ja sam mu predložio Notepad++) pa je prešao na to :) Naravno meni je sve to ultra lagano jer HTML učim od 10/11 godine samostalno.

Komentari mojih prijatelja bili su otprilike: Zašto to ne radimo u Frontpageu, zašto moramo sami učiti nešto što nije potrebno, zašto nam ne instalirate FrontPage.

Kad je profesor vidio da to ne ide prebacio se na Dreamweaver (koji je legalno instaliran u našoj školi, također imamo i InDesign i Photoshop, sve legalno na hrpi računala (ipak smo mi Grafička :)).

Rekao je onima koji znaju HTML da nastave u N++ (znači ja). Komentari ostatka razreda na Dreamweaver su bili: Frontpage je lakši...

Da ne pričam o krajnjim rezultatima na testu...

10. lipnja 2009. 10:00

Da, isti slučaj kod mog nečaka. Osnovna škola.

11. lipnja 2009. 07:53

Te brije s piratstvom mi vec idu na jetra, kaj ce bit iduce? imat cemo cip pod kozom koji ce registrirat koju smo pjesmu pod tusem pjevali ili koji smo font koristili dok smo se potpisivali na racun.. svasta

11. lipnja 2009. 17:32

Pozdrav vuče! :P

Evo sam idem u Elektrotehničku školu u Splitu i u knjizi isto tako imamo Frontpage ali ga čak i nismo radili. Mislim da nedostaje stručnog osoblja za to ... Hvala bogu znam html, css, php, ... :D

Nice post i činjenica da ne podupireš pirastvo i microsoft proizvod :D

16. lipnja 2009. 21:26

'Vako, što se tiče piratstva, škole imaju licencirane imidže :-) Windowsa i MS Officea koji se nalaze na DVD-u kod profesora informatike. Koliko se sjećam, pisalo je na popratnom dopisu da se na zahtjev kopije zaprže svim djelatnicima i učenicima škole.

Jedino ne dam jaja na panj za tvrdnju da u tom Officeu stiže i Frontpage. Naime, radi se o verziji 2003., ne znam koja edicija. Može biti da dolazi bez dotičnog programa.