CAPTCHA, konačna granica

.hr web

Prije par godina podaci javne uprave su bili slobodno dostupni na webu. Naravno, samo oni koji su bili i postavljeni na web. Neki su bili i isuviše slobodno dostupni pa ste na nekim servisima mogli slobodno formirati upite i uz pomoć forme iste slati u bazu gdje bi se neizmjenjeni izvršavali i vraćali željene rezultate. Onda se ekipa dosjetila jadu i otkrila CAPTCHA-u. Pretpostavljam da je glavna zadaća tih javno-upravnih CAPTCHA-i bila da spriječi skriptere da jednostavno i lako pokupe podatke. Hm, zar ne bi ti podaci trebali biti jednostavno i lako svima dostupni? Izgleda da se ne možemo nadati otvorenosti od naše javne uprave pa bi trebalo to napraviti na način kao što je to definirano u DIY city izazovu broj 7.


CAPTCHA obično služi za zaštitu od SPAM-a, i zadaća joj je sprječavanje neželjenih poruka (ili korisnika, ako je postavljena na formi za registraciju). U našoj javnoj upravi su CAPTCH-u počeli koristiti za zaštitu podataka kao i za zaštitu same aplikacije. Ukoliko poželite posjetiti Registar udruga na vratima vas dočekuje zahtjev za unosom šifre sa slike. Ako pogrešno unesete šifru imate popravni, ali ako ispravno unesete šifru ne dobijete ništa. Ili ako ste dovoljno strpljivi možda ugledate i Error Code 1460: timeout. U tom trenutku se zapitate da li stvarno postoji taj Registar udruga? Možda je ekipa samo pokupila novce, a na ulasku u nepostojeću aplikaciju postavila nepremostivu zapreku u obliku šifre na slici?


Zanimljivo je da Preglednik katastarskih podataka ima šifru na slici, a Pregled zemljišnih knjiga nema. Prvi to opravdava zaštitom privatnosti podataka, ali to nema veze sa zaštitom privatnosti jer ako znate broj čestice (ili ako ga napiknete) možete i do podataka.



Komentari

8. travnja 2009. 11:07

pa kaj, postoji registar udruga

http://www.uprava.hr/RegistarUdruga/login

ili im možda sajt ima radno vrijeme ;-)

kao što to ima SDA ( Savezna Depozitarna Agencija ) sada preimenovana u SKDD ( Središnje Klirinško Depozitarno Društvo )

url je bio, pazi sat koji

https://www.sda.hr/portal/f?p=100:101:3053585446342052

zanimljivo da imaju https ;-)

kao što to odavno iskon web mejl nema, no to je već jedna skoro pa drukčija priča

8. travnja 2009. 11:11

hm, da pojasnim, logirat se može od 09:00 do 17:00 ili tak nekak

8. travnja 2009. 12:22

@Deda: da vidim da danas radi, jučer nije radio, možda zaista ima uredovno radno vrijeme. :-)

8. travnja 2009. 12:44

@vuk: glej, sa Operom 10 se uredno spajam preko

http://www.uprava.hr/RegistarUdruga/

na

http://www.uprava.hr/RegistarUdruga/login

Registar udruga Republike Hrvatske Forma za pretragu Naziv
Glavna grupa djelatnosti
Podgrupa djelatnosti
Sjedište
Županija

btw, jel ima gdje kritika web portala hrvatskih javnih službi ? jer, npr. za pristup na večinu njih se mora imati onaj mrski browser, itd. itd. jel postoji negdej popis svih tih portala ?

8. travnja 2009. 14:33

http://www.uprava.hr/RegistarUdruga/ nešto zeza zadnjih dana...

To znam jer mi je baš trebao nešto danas i jućer i doslovno je bilo malo radi pa onda opet neradi, pa ponovno proradi i tako...

8. travnja 2009. 19:00

@Deda: ako nema treba je napraviti :-)

21. lipnja 2009. 10:34

Evo kako se to radi:

http://github.com/blog/447-ny-state-senate-code-on-github