Što napraviti ako Gmail ne radi?

SaaSgmailgoogle

Zanimljiva je to taktika. Kako je Google sve veći tako je ono don't be evil sve teže ispoštovati. U 2009. su izgleda odlučili da neće povećati public evil indeks već su odlučili povećati unreliability i blunder indeks. Tko će raspravljati o tome da li je Google zao ili dobar kad je sve očitije da je nepouzdan i sklon glupim greškama?!


Eh da, ne radi samo web sučelje, POP i IMAP i dalje rade bez problema. Ali 95% ljudi (a možda i više) Gmail koriste samo preko web sučelja i ne koriste IMAP ili POP pristup preko nekog e-mail klijenta. U ovoj kriznoj situaciji to njima najvjerojatnije neće pomoći jer (a) nisu aktivirali POP ili IMAP pristup za svoje korisnički račun (b) ne znaju onih par osnovnih podataka koje treba unijeti u postavke e-mail klijenta. Njima za domaću zadaću (koju mogu napraviti tek kad se web Gmail digne) dajem zadatak da aktiviraju IMAP pristup i da nauče kako da se definiraju postavke za njega (na web Gmailu imaju detaljnje upute za većinu klijenata, ali jasno, sad ne mogu do njega). Klijenti na mobilnim uređajima obično znaju sami sve namjestiti pa je dovoljno samo odabrati servis te unijeti korisničko ime i zaporku.


U cijeloj toj priči meni je zanimljiviji jedan drugi detalj. Twitter. Ako na njemu potražite da li se spominju pojmovi gmail i down ili gmail i dead sve će vam biti jasno. To nas dovodi do jedne nove procedure koja će zacijelo ući u upute za korisničku službu novog SaaS i oblačnog doba. Ako vas nazove korisnik i kaže da nešto ne radi, najprije na Twitteru morate provjeriti da li se to događa i drugima. Ukoliko drugi ne spominju taj problem onda je očito da je problem na klijentu ili u vezi između klijenta i web aplikacije. Jasno to pravilo vrijedi samo za aplikacije s velikim brojem korisnika.


Ovo je ujedno i upozorenje korisnicima online aplikacija kako kritične poslovne aplikacije trebaju imati i offline inačicu kritičnih funkcionalnosti.



Komentari

24. veljače 2009. 12:49

Srećom, Gmail help je ipak dostupan (http://mail.google.com/support/bin/topic.py?topic=12913).

24. veljače 2009. 15:01

Iz nekog razloga meni IMAP ne radi, barem preko Windows maila (nisam htio instalirati novi program samo radi toga). :(

24. veljače 2009. 15:23

Već si ovo dobrih pola godine govorim, nesmijem se samo na Gmail (web sučelje) oslanjati, no ništa nisam poduzimao. Idem podesit neki mail klijent sad.

24. veljače 2009. 20:32

meni je desktop klijent uvječna lovišta nekoliko puta poslao po nekoliko tisuća mejlova, stoga googlu lako oprostim pol sata odmora, iako me malo frka ako i on prsne skroz, dok me s druge strane ta opcija pomalo i veseli

25. veljače 2009. 08:41

Meni je jedina korist od gmail-a ta što ima filtere.

I samo ga koristim online, jer nisam za istim kompjuterima, pa mi zbog toga IMAP ne pomaže, osim ako ne bih imao USB stick samo za to, ali sam onda opet iza nekih mreža koje ne podržavaju ništa osim HTTP prometa pa mi ni od toga nema koristi.

I koliko znam IMAP ne može skužiti filtere koje napravim online, a neda mi ih se ponovno praviti u nekom klijentu.

Meni bi najviše odgovaralo kada bi postojao nekakav software koji bih mogao sam instalirati na svome hostingu i samo njega koristiti, ali da mi ima mogućnosti kao što su filteri u gmail-u. Da li netko zna za nešto takvo ?

Usput i gmail sučelje mi je bilo dobro u poćetku dok mi je sada pre natrpano i presporo, npr. dodali su one nove botune kao što je Labels pa kada se klikne ne njega dobije se drop-down sa autocomplete fukcijama, ja kada kliknem na taj botun trebam ćekati po 2-3 sekunde da mi se on pokaže, i to na kompjuteru koji je 3.0GHz, a da ne kažem što li je to tek na nekim sporijim.

Imam neki osjećaj da ću se uskoro maknuti sa gmail-a, samo da još otkrijem gdje.

25. veljače 2009. 09:10

@Sasa: ako definiraš filter na osnovi kojeg će se dodjeljivati label onda ćeš te labele vidjeti kao foldere u IMAP klijentu.

17. svibnja 2009. 13:26

Napravio da mi se thunderbird spaja preko IMAP-a na moj gmail račun.

I labele u gmailu mi se prikažu kao folderi i to radi OK.

Ali ono što mi se nesviđa je sljedeće: Naprevljeni su mi samo folderi u njima nema ništa mailova, moram kliknuti na svaki folder da mi se ti mailovi skinu lokalno i naravno kada činim "Get mail" thunderbird ne dobavi nove mailove u foldere(koji su preslika gmail labela)

Da li postoji neko riješenje za to ? Tražio sam po netu ali nisam ništa našao.

4. svibnja 2012. 14:37

Nikako ne mogu da posaljem poruku . gmail zavisne na ucitavanje i kraj! Sta da radim