Linux Mint 8 - Helena

linux

Zadnjih tjedana su me iznevjerila dva tvrda diska pa sam u svoje glavno kućno računalo stavio dva nova diska i povezao ih u RAID 1, zlu ne trebalo. Ako bih se pouzdao u statistiku onda bi mogao računati na to da će me jedno vrijeme zaobilaziti takve havarije, ali dobar stari peh i Murphyevi zakoni uče me da vrag nikada ne spava. I kad je tu novi disk onda sam se odlučio i na novu distribuciju.


Linux Mint i ne bi trebao biti puno drugačiji od Ubuntua jer se na njemu bazira. Instalacija je brza i jednostavna. Prva stvar koja mi se nije dopala je izbornik, više mi se dopada Ubuntu pristup, ali možda je to stvar navike. Ali ja ionako ne koristim izbornik već mi je glavni pokretač Gnome Do. Mintov Software Manager ima problema s njegovim nalaženjem (nije ga našao), ali Package Manager (Synaptic) je sretnije ruke. Nije mi se dopalo ni defaultno mapiranje hrvatske tipkovnice jer su umjesto znakova < i > krajnjoj lijevoj donjoj tipki dodijeljeni \ i |. Izgleda da je to maslo nekog admina kojemu su ti znakovi važni i ne može podnijeti da mora držati Alt Gr da stigne do njih. To što većina tipkovnica na domaćem tržištu na toj tipki ima < i > nekome je manje važno.


Zanemarim li te sitnice, čini mi se da je sučelje Linux Minta kompaktnije i dorađenije od klasičnog Ubuntu sučelja, bliže korisniku. Izbor paketa u osnovnoj distribuciji se razlikuje (npr. Mint nema Evolution već Thunderbird), ali kako je isti repozitorij možete instalirati ono što želite. Prva stvar koju bi novi korisnici trebali napraviti je da barem prolistaju korisnički priručnik, a dalje pomoć i upute neka potraže na forumu i wikiju.


Za par dana moći ću dati potpuniju ocjenu za Linux Mint, ali ovako od prve izgleda da bi mogao zamijeniti Ubuntu na mojem glavnom desktopu koji je tu još od 4.10 inačice.



Komentari

1. prosinca 2009. 07:18

također koristim mint. upravo zadnju 7-icu, zamijenio 8-icom. gnome-do je tu kao docky. kažu da brasero ne prži ispravno, nisam probao. gnome-disk-utility ubačen u livecd mi javlja bad sektore na disku laptopa (ovo moram provjerit s još nekim alatom)

imam 4G RAM memorije i 32-bitna verzija mi prepoznaje svih 4G. Koliko sam pročitao to je radi PAE kernela. Iako baš ne razumijem o čemu se točno radi, na wikipediji kaže da dodaje NX bit i da procesor mora podržavati PAE.

ovaj ubuntu s ljepšom oblekom će dugo ostati na ovom disku. barem do proljeća i sljdećeg izdanja ;)

1. prosinca 2009. 08:04

.

Ubuntu obično ima PAE enabled kernel u onome koji se krije pod nazivom linux-server .

Brasero je uvijek patio od padavice, ja sam sada ispržio jedan CD i možda je to samo varka, ali čini mi se da je sada malo stabilniji.

1. prosinca 2009. 11:52

pitanje za korisnike minta. u posljednjoj verziju ubuntua 9.10, pojavio se bug da se ne može storiti konekcija za adsl za bridge mod. nego samo konstantna veza na internet. pa me interesira da li je u mintu ista stvar, obzirom da je zasnovan na ubuntu-u ili su to popravili?

hvala unaprijed!

1. prosinca 2009. 20:26

@vanja: ja ti ne mogu pomoći jer prva stvar koju napravim s adsl modemom je da ga bacim u router mod.

Kako se bug očituje? Da li si ga pronašao na ?

1. prosinca 2009. 21:32

Misliš li da bi bio dobar OS za informatički ne pretjerano pismene korisnike (naravno instaliran i konfiguriran od nekog tko zna posao)?

1. prosinca 2009. 23:32

@vanja također ne znam za taj problem, modem mi radi u router modu.

@filip ja mislim da bi. osobito ova mogićnosti instaliranja wifi win drivera u dva klika (ne znam dal je i kod ubuntua 9.10 to tako riješeno)

2. prosinca 2009. 09:13

@Filip Jukić Kad je mala od frenda dobila laptop i rekla za što će joj služiti ja sam joj predložio da ostavi Ubuntu 8.04 koji je došao na njemu (DELL ima i dosta dobru podršku za Linux na svojim stranicama). U međuvremenu sam samo dva puta napravio upgrade na novu inačicu, a jedina intervencija je bila kad je slučajno pomaknula prekidač za isključivanje wireless-a.

Žena i klinci također koriste Ubuntu. OS je manje-više sporedna stvar ukoliko su na njemu aplikacije koje su korisniku potrebne i dovoljne.

2. prosinca 2009. 11:30

evo, maloprije sam provjerio. ista stvar kao i na ubuntuu 9.10. radi se o tome da se ne može napraviti konekcija na adsl u bridge modu. router radi, ali bridge ne. dan nakon što se pojavio 9.10 su se pojavili i upiti upravo za taj bug i potvrđeno je da je nešto zeznuto. za sada ili ostati na 9.4 ili prebaciti modem u router način rada. što meni trenutno ne paše jer sam na ograničenom prometu. šteta...

za sada, toliko od mene. pozdrav!

2. prosinca 2009. 15:32

@vanja: potraži pomoć na Ubuntu-Hr .

2. prosinca 2009. 19:01

@ vuk: ma, jesam. nije stvar do mene ili moje konfe, nego je stvar do samog ubutua. e, sad. valjda ljudima nije toliko hitno za ispravljati ga jer, na kraju krajeva, internet radi, tj. veza na internet, a ovo je samo za dio nas koji radije koristimo bridge mod. velim, nije frka, ali bedasto je da to radi od verzije 8.4 bez ikakvih problema.

30. prosinca 2009. 21:57

Pronašao sam rješenje za znakove . Postaviš layout na hrvatski i zatim ukloniš ostale, dakle ostale layoute na remove. Poslije toga rade :)