Google Chrome

aplikacijeweb

Kad sam doma, nakon povratka s posla, uključio rss reader prvo što sam pomislio je bilo koji Q je sad taj Google Chrome? Brzo sam doznao da je to novi Google browser, da postoji i strip o njemu i koje to glavne stvari nudi korisnicima.


Meni je najzanimljivije da je ispod WebKit, da postoji novi JavaScript engine, a ima i još nekoliko zgodnih mogućnosti koje smo već i viđali kod drugih preglednika. Podrazumijeva se da Chrome uključuje i Gearse, a ne bih se začudio da postoje i fine prilagodbe za Googleovu paletu web aplikacija.


Ubrzo nakon objave sam instalirao Chrome (na jednom uglednom siteu sam pročitao kako je instalacija manja od 500Kb, ali to je samo program koji inicira skidanje kompletne instalacije) i krenuo s prvim testiranjem. Prvi dojmovi su pozitivni, nema nikakvih negativnih iznenađenja.


Kako sam nedavno testirao i vrtio benchmark da vidim koliko je stvarno brz TraceMonkey, ostala mi je tablica s rezultatima pa sam i Chrome natjerao da se oznoji. Osjetno je brži od klasičnih preglednika, ali Firefox 3.1 s uključenom jit optimizacijom je već dosta konkurentan, a u nekim slučajevima je i brži od Chromea iako ovaj ima bolji sveukupni rezultat.


Postoji i benchmark ekipe koja je radila V8, ali kako svaki cigo svojeg konja hvali moramo ga uzeti s određenom dozom rezerve. Ne kažem da rezultati nisu točni već da ekipa zna u čemu je njihov engine najbrži u odnosu na konkurenciju. Pustio sam njihov test na glavnim preglednicima i dobio rezultate (veće je bolje): Chrome 871, Opera 142, Firefox 118, IE 25. Internet Explorer je malo problematičan jer na pola testa (koji traje par sekundi) baci poruku Stop running this script? pa je potrebno brzo kliknuti da nećete, ali ne vjerujem da to drastično utječe na konačan rezultat jer već prolazna vremena otkrivaju da je razlika tu negdje. Razlika je prevelika i mislim da ne odražava pravo stanje, SunSpider je ipak bliži istini.


Testiranje potrošnje memorije je pokazalo da Chrome troši najmanje (IE nakon pokretanja ima najmanje zauzeće memorije, ali čim se učita prva stranica to se izmijeni) i da vraća memoriju nakon što se stranica zatvori. IE je pristojan dok je Firefox bezobrazno rastrošan i ne vraća ono što bi trebao. Testirao sam i jednu ExtJs aplikaciju, Chrome je brži, ali ne drastično, ali začudio me IE koji je potrošio memorije skoro koliko Firefox i Chrome zajedno. Izgleda da IE nije baš zahvalna platforma za ExtJs aplikacije.


Potrošnja memorije u različitim preglednicima može se pratiti u Chrome-u (Shift+Esc pokreće Task Manager, pa klik na Stats for Nerds ili u adresno polje upišite about:memory), a zanimljive su informacije o tome koliko pojedini Chromeovi procesi troše memorije. Sad možete kritizirati pojedine webmastere koji imaju proždrljive web stranice. ;-)


Chrome nije punokrvan browser kao ostali konkurenti, još mu nedostaje dosta mogućnosti, ali ima dobre preduvjete za razvoj web aplikacija (brzi JavaScript, ugrađeni Gears) i najvjerojatnije će se dosta koristiti u tu svrhu.


Trenutno je moguće skinuti inačicu samo za Windowse, imate upute za buildanje i na ostalim platformama, ali sumnjam da bi potreban napor bio vrijedan truda. Treba čekati pravi i službeni build.



Komentari

2. rujna 2008. 22:55

Jesi li isprobao s Gmailom ili Docsima? Chrome je navodno razvijen da dobro radi baš s njima...

3. rujna 2008. 08:29

cool je browser, dobro mi je što je asketski napravljen i maksimum ekrana je odvojen za browser i nema nametljivih gumbića i svega

čini se bržim, ali mi se ponekad smrzne na časak

ne šljivi anchore ni pola posto (to je ono što sam skužio)

3. rujna 2008. 08:47

Dopadljiv browser. Zoomiranje stranice (ctrl +/-) ne radi najbolje. Radi kao u Firfoxu 2 - povečava/smanjuje se samo veličina slova, veličina slika i širina stranice ostaje ista tako da kod večeg zooma stranica postaje deformirana. Meni osobno je draži način kako je to u Firefoxu 3 i IE7 napravljeno (kompletna stranica se zoomira). Čini se i da ima problema sa prikazom frameova tj. resiziranjem istih.

3. rujna 2008. 09:14

Zanima me što misliš o Chrome-ovoj EULA, pogotovo o "part 11"

3. rujna 2008. 10:13

zakon je ovaj stats for nerds :)

3. rujna 2008. 10:57

eh, skužio sam da mi na pollitici ne renderira neke menije kako bi trebao

a također sam skužio da mi sam popunjava neke formulare iako to definitivno ne bi smio raditi (primjerice formular korisničkog profila na pollitici što je teška katastrofa)

tako da od chromea nula bodova do daljnjeg

3. rujna 2008. 11:50

@mrak: je, sve je više poruka o tome kako neki siteovi ne rade kako treba, a otkriveni su i neki sigurnosni propusti koji su zakrpani u novijoj verziji webkit-a (Chrome koristi stariju). Najvjerojatnije će ga većina ljudi isprobati i onda zaboraviti na njega do slijedeće prilike.

Btw, 23% današnjih posjetitelja ovog bloga koristi Google Chrome. :-)

@Ojos Azules: nisam pravnik, pogledao sam na brzinu i pustio bih da se netko stručniji osvrne na taj kontroverzni članak. Ne bih baš pristao na te uvjete ukoliko nisam siguran u dobronamjernost onoga koji to uvjetuje.

3. rujna 2008. 15:57

Huh, ajde baci oko na index i njihov članak o Chromeu (http://www.index.hr/vijesti/clanak/chrome-pretrazivac-googleovo-oruzje-za-poraz-konkurencije/400768.aspx) i usporedi ga sa ovim svojim tekstom. Mirišem kopi pejst. :)

3. rujna 2008. 16:27

@Nebojša: je, izgleda da je to klasičan izdanak nove Index.hr škole koja uzima, a ne kaže gdje je uzela. :-)

3. rujna 2008. 20:10

Drago mi je da imas windowse (cim si mogao isprobati novi browser). Ja sam mislila da ih nemas i ne koristis, jer si vise puta govorio za neke programe kako ih "nisi mogao isprobati jer nisu podrzani na tvojoj platformi". Hej, "tapsatelji", cujte i pocujte: vuk koristi windowse! Nevjerojatno priznanje! :)

5. rujna 2008. 11:42

Update glede uvjeta korištenja:

http://googleblog.blogspot.com/2008/09/update-to-google-chromes-terms-of.html