Mojax - AIR za mobilne uređaje

mobilnoweb

Skoro svi se slažu da će korištenje Interneta (najvjerojatnije će većina to zvati Mobile Web) uz pomoć mobilnih uređaja uskoro doživjeti (ili doživljava) svoj veliki bum. iPhone će značajno pridonjeti tome iako sam uređaj, po svojim karakteristikama i mogućnostima, ne opravdava nadmoć koju uživa u medijima. Webmasteri se nalaze pred većim problemima od onih koji su bili rezultat nekompatibilnosti između preglednika. Što koristiti? WML, XHTML MP, klasičan HTML prilagođen malim ekranima ili Flash Lite? Ili napraviti nativnu aplikaciju koja će koristiti vaš web api. Šteta bi bilo ne iskoristiti neke od primarnih mogućnosti mobilnih uređaja. Ali tu je cijeli niz platformi, idealno bi bilo kad bi napisali jednu aplikaciju koja bi se vrtjela skoro svuda. Tome bi trebala poslužiti Java ME, ali malo će se koji od klasičnih webera snaći u tome.


Za njih bi rješenje mogao biti Mojax, koji mobilnim developerima omogućava iste stvari kao i Adobe Air za desktop developere. Razvoj klasičnih (u ovom slučaju mobilnih) aplikacija uz pomoć uobičajenih web tehnologija (XML, CSS, JavaScript). Mojax se vrlo jednostavno instalira na Eclipse platformu i vrlo brzo možete uz pomoć tutoriala krenuti s upoznavanjem. Preporučuje se Eclipse za Java EE Developere (radi i osnovna inačica, ali onda treba instalirati dijelove koji nedostaju). Ja sam pokušao instalirati Mojax na Eclipse inačicu iz Ubuntu (8.04) distribucije, ali onda se Eclipse zapleo u nadogradnjama pa je bolje instalirati Sun Javu (preporučam sun-java6-jdk) i skinuti službeni Eclipse.


Rodney Aiglstorfer, CTO mFoundry kompanije koja je napravila Mojax, vodi MobUser blog na kojem doznajemo da je Mojax dobio Jolt nagradu u kategoriji Mobile Development Tools i u kakvom su odnosu Mojax i Googleov Android.



Komentari

22. lipnja 2008. 18:28

Standardni eclipse koji iz ubuntu distribucije je meni uvijek bio potpuni cirkus. Ja si obično skinem neku od distrubicija a (. Toplo preporučam.

22. lipnja 2008. 19:04

Ako mene pitaš, kroz par godina imat ćemo Web experience koji će se na pojedinim platformama razlikovati isključivo po veličini ekrana, a ne više po mogućnostima browsera. Mobilni browseri neće se po ničemu razlikovati od onih na računalima (opet vidi iPhone), i nećemo više trebati razmišljati o mogućnostima klijenata.

Naravno da će uvijek postojati neke sitne razlike (kao danas s plug-inovima), ali postojat će minimalni standard (kao danas HTML) koji će vrijediti svugdje.

22. lipnja 2008. 20:00

@puzz: Po čemu je easyeclipse bolji od standardne inačice? Vidim da im se numeracija razlikuje od standarda i da imaju posebne inačice za pojedine razvojne tehnologije. Iz naziva i iz te činjenice mogu zaključiti da je namijenjen ljudima koji se ne žele zamarati s instalacijom dodatnih modula već nakon instalacije žele odmah na posao. Ali ako trebaš i LAMP i Python i Rails onda imaš 3 Eclipse instalaciju mjesto jedne?

@berislav: ne dijelim tvoj optimizam, IT je uvijek bio carstvo različitih standarda, sumnjam da će doći do nekakvog jedinstva, vidiš da i danas tri velika igrača guraju svaki svoju RIA tehnologiju, uskoro ćemo i za mobilne uređaje imati preko nekoliko preglednika... A veličina ekrana nije tako bezazlen problem jer ne možeš na isti način organizirati sadržaj na velikom zaslonu i na malom zaslončiću. Sve će više različitih uređaja (npr. igrače konzole, vidi Wii Internet Channel,, još malo pa ćeš i u autu imati zaslon preglednika) pristupati webu i zacijelo će trebati uvijek voditi računa o klijentu.

23. lipnja 2008. 05:21

Sam si odgovorio - ne moraš se mučiti s instalacijom dodatnih pluginova (barem onih standardnih). To je problem kojeg sam skoro uvijek imao sa eclipseom iz distribucije. Naravno, MyEclipse je 100 svjetlosnih godina ispred svih ostalih "upakiranih" eclipse disribucija, ali on je komercijalan (iako ne skup - 30$).

Numeracija nije bitna - jer ionako znaš na kojoj se točno verziji eclipse-a bazira. Ja imam LAMP verzija koja ima pluginove za php, python, ruby i ror. Tako da je jedna verzija sasvim dovoljna.

24. lipnja 2008. 09:01

složio bih se s vukom što se standarda tiče, teško da će doći do jedinstva, posto vec sad mobilni web funkcionira na različitim standardima wml, xhtml i sl...svaki proizvođac mobilnih uređaja pokušava progurati svoje uvijek je tako bilo i tako će i uvijek biti ... osim toga različiti korisnici koriste različite uređaje neki starije neki novije pa naravno zadaca je developera da niti jednu skupinu korisnika ne zakine za dozivljaj ...