Gdje hostati svoj mali startup koji će jednog dana postati veeeeeliki?

servisitehnologijeweb

Od praznih riječi nemate ništa, pročitajte kako je Accelerator pomogao Kinzinu. Počnete s malim Acceleratorom za $45/mjesec i povećavate prohtjeve dok vaša mala Facebook aplikacija raste i za mjesec dana imate pola milijuna korisnika.


Joyent je još jedan u nizu pružatelja oblačnih usluga ali s malo drugačijom filozofijom od one koju imaju Amazon ili Google sa svojim servisima. Oni kažu Let my People Have Root i po tome mi se od oblačnih najviše dopadaju. Nije da sam željan rootanja, ali volim imati mogućnost instalacije željenih programa i biblioteka. Njihovi oblačići se vrte na OpenSolarisu (naramak tehničkih specifikacija), ali na raspolaganju su vam svi alati i okruženja koja su inače popularna u stranih startuplija.


Joyent trenutno ima i dvije vrlo zanimljive ponude za facebook i opensocial developere kojima se nude besplatni Acceleratori. Surađuju i s Aptanom u njihovom Aptana Cloud projektu.


I to nije sve...nude i Joyent Connector, web aplikaciju za male poslovnjake, pojedince i timove koji zajedno rade na svojim projektima. Registrirao sam za probu njihov Free plan, tijekom dana je radilo kako treba, ali sada mi se na pojedinim modulima javlja Internal Server Error. Njihov forum otkriva da su takvi problemi dosta česti s Connectorom koji očito nije previše stabilna aplikacija.


Ono što sam odmah započeo koristiti je BingoDisk. Za malu svotu nude pristojan prostor bez ograničenja bandwidtha. BingoDisk je baziran na WebDAV protokolu koji nije neko oličenje brzine, ali njegovo korištenje je vrlo jednostavno u skoro svim OS-evima. Ja sam iskoristio davfs2 i BingoDisk za backup svojeg poslužitelja. Sve što smjestite u public direktorij javno je dostupno pa BingoDisk možete koristiti i kao nadopunu vašem hostingu smještajući na njega datoteke koje inače izazivaju lošu krvnu sliku bandwidtha.


Kako se Joyent ekipa nosi s katastrofalnim situacijama pročitajte u blog postu Bingodisk and Strongspace: What Happened?.


Sad sam se sjetio kako sam zapravo nabasao na njih (iako su neki iz njihovog tima moji stari znanci iz RSS readera), oni su jedni od sponzora Django Dash natjecanja.



Komentari

7. svibnja 2008. 21:54

Accelerator jeste odlična i perspektivna stvar ali imajte na umu da je administracija OpenSolaris-a malo drugačija od adminsitracije tipičnih linux sistema, ping reply je dosta velik (mislim da je datacentar na istočnoj obali) a tehnička podrška koju nude je vrlo skupa. To su moja iskustva...