AIR Linux

riatehnologije

Dok nisam bolovao od kroničnog nedostatka vremena nije mi se to događalo. Alfa inačica AIR-a za Linux već je vani nekoliko dana, a ja sam je tek večeras uspio isprobati. Instalacija je brza, onih nekoliko aplikacija za primjer radi pristojno. Od dječjih bolesti uglavnom se javlja problem s encodingom, na Ubuntuu (Gnome) skoro svaka novo instalirana aplikacija dodaje novu, istoimenu stavku u glavni izbornik umjesto da se sve utabore u jednom. Za jednu alfa inačicu sve radi pristojno dobro. AIR se instalira u /opt direktorij, a korisničke podatke i postavke sprema u ~/.adobe direktorij. Osim navedenih primjera isprobao sam i nekoliko drugih AIR aplikacija i sve su radile ok. Uključujući i snippely, zgodan alat za spremanje korisnih komadića koda. Snippely bi mogao biti puno korisniji kad bi postojala mogućnost integracije s online servisima kao što je Django snippets.


Oni koje zanima AIR za Linux najvjerojatnije će razvijati html aplikacije u njemu, a za takav tip AIR aplikacija sve više developera koristi Ext JS. To je i logično jer je Ext jedan od najboljih JavaScript biblioteka za razvoj korisničkog sučelja, a u sklopu AIR okruženja poništavaju se neki njegovi nedostaci (veličina, sporost). AIR je prisutan na Ext forumu, u primjerima...



Komentari

4. travnja 2008. 00:02

A možemo najaviti i da ćemo na imati prezentaciju AIR-a iz prve ruke...

4. travnja 2008. 06:48

da li znas za neku on-line aplikaciju li jos bolje neku koja radi pod win i linux-om za organiziranje vlastitih snippets-a ?

Hvala

4. travnja 2008. 07:20

@berislav: hoće li biti samo pokazivan AIR ili će biti netko tko radi na tom projektu u Adobeu?

@misko: Django snippets se vrti na cab-u (http://code.google.com/p/cab/), ali traži instalirani Django. Uglavnom svaki IDE ima nekakvo rješenje za snippetse (mada ih svi ne zovu tako, npr. Komodo Edit = snippets, SciTE = abbreviation). Nisam se baš bavio isprobavanjem takvih programa, a snippely sam isprobao da vidim kako radi AIR.

16. travnja 2008. 21:52

Sori, tek sad sam skužio pitanje.

Biti će Adobeov evangelist; ne znam koliko on zna programirati.