Brave New Web

razvojriaweb

Danas sam naletio na API Finder, katalog API-ja. Većinu njegovih eksponata čine razni web servisi, ali spominju da prihvaćaju API bilo kojeg tipa. Važno je samo da je negdje na Internetu službeno dokumentiran. Način prezentacije API Findera mi se baš ne dopada, podaci su prešturi, ako vas zanima ta problematika onda je bolje da posjetite Programmable Web koji pruža bolje i potpunije informacije. A ako baš nemate što raditi, skloni ste programiranju, možete zaviriti i u Programming Contest Guide.

Što je zajedničko API-jima i naslovu ovog posta? Vjerujem da su oni srž slijedećeg velikog web potresa kojeg bi netko mogao nazvati i web 3.0. Samo što bi njihov utjecaj na cjelokupni IT mogao biti puno veći nego što je to bio slučaj s web 2.0 balončićima.

Sve više različitih uređaja s različitim mogućnostima prikaza i obrada informacija pristupa Internetu. Prilagođavanje web stranica svima njima je nemoguća misija. Jednostavnije je izložiti API i napraviti prilagođene klijente. Odlični primjeri takvih klijenata su Facebook for BlackBerry i Yahoo! Go.

Čak se i u bankovnim časopisima može pročitati da će 2008. godina biti RIA godina. Web API-ji su idealni za vezu s RIA klijentima. Tržišni udio nijednog od njih nije dovoljan da bi mogli igrati samo na jednu kartu. Bolje je igrati na sigurno, na poslužitelju univerzalni API, a RIA klijenta odaberete prema potrebama.

Preglednika (po naški browser) bi mogao zamijeniti potrošač (API Consumer). Neki budući RAD alat mogao bi se bazirati na analizi API-ja i odabiru uobičajenih obrazaca obrade onoga što oni nude. U tu igru još ubacimo mikroformate (znate kakvi su to podaci i što bi mogli napraviti s njima) i već se obrisi nekog budućeg vrlog weba mogu naslutiti.



Komentari

19. travnja 2008. 19:40

Ako ovakvih ima, javite mi se na mail... :)