RIAvolucija: JavaFX i Titanium

tehnologijeweb

JavaFX


Među ostalim naslovima u mojem rss readeru istaknuo se onaj koji je tvrdio Sanity Will Be Restored to Internet Application Development on December 4, 2008. Iza takvih bombastičnih naslova obično se kriju bombastični promašaji. U ovom slučaju je bila riječ o malčice zakasnjelom uletu u RIA arenu trećeg velikog igrača: JavaFX-a. Kaže čovjek da je 13 godina da to kaže. 13 godina u IT-u je strašno puno vremena, a Sun je cijelo vrijeme imao loptu na voleju i tek sad je uputio očekivano slab udarac.


Lansiranje je bilo malo nesigurno, demo aplikacije nisu ništa impresivno, a najveći problem s JavaFX aplikacijama je što se predugo učitavaju. Sunovci su priznali problem i rekli da će biti riješen u slijedećoj inačici, ali kako imati provjerenja u njih kad su proizvod pustili u divljinu s tako očitom manom?! JavaFX ima nekoliko zanimljivih elemenata koji bi mogli privući nekoga sa strane, ali vjerojatno će prvi korisnici ipak biti regrutirani iz redova Java programera, osobito onih koji su se navukli na NetBeanse. Usput, NetBeans odnedavno podržava i Python, nije loše, ali nedovoljno dobro da proživi više od 10 testnih minuta, barem na mojem disku.


Ni nakon lansiranja nisam promijenio mišljenje o JavaFX-u. Treći veliki RIA ima daleko manje šanse od svojih konkurenata (Air, Silverlight) jer nema nikakvih očitih prednosti koje bi potaknule migraciju developera s drugih platformi...

Appcelerator Titanium


I Titanium je malo haračio medijima. Ni njegovi navijači ne štede tipkovnicu: Appcelerator Titanium: Like AIR, But Better. Ispravak netočnog navoda, Titanium nije prva otvorena platforma za izradu izradu bogatih desktop(!) aplikacija, kako to tvrdi autor posta. Što je onda XULRunner? Songbird, Joost, Komodo IDE/Edit nisu dovoljan dokaz? A tu je i pomalo zaboravljeni (od strane graktajućih medija) OpenLaszlo.


Zanemarimo navijače, što nudi Titanium? Demo aplikacija me nije previše oduševila. Ima previše blinkanja i treptanja kontroli. Ali pripišimo to dječjim bolestima. Ono što mi je zapelo za oko je cijeli niz open source tehnologija koje Titanium sadržava: WebKit, Chromium, Gears, GTK+, jQuery, Ruby...hm...budući da se Chromium bazira na WebKitu zacijelo tu ima preklapajućih dijelova? Možda me dojam vara, ali čini mi se da je Titanium tim zamislio to ovako: uzmimo nekoliko glavnih open source projekata, umijesimo, dodamo malo vode, promiješamo i imamo Air killer. Pri tome računamo na veliku podršku open source zajednice.


Otvorenost je ono što se stalno naglašava kod Titaniuma. Račune im bi mogla pomutiti činjenica da nije dovoljno biti otvoren, poželjna je karakteristika biti bolji. Iako dajem prednost rješenjima otvorenog koda, Titanium trenutno nema za mene previše privlačnih elemenata.



Komentari

15. prosinca 2008. 20:22

Adobe ima AIR za desktop (Flash, Flex, Javascript za razvoj) a za web ima Flex i Flash player (iako je AIR dijelom flash player). Maheri su uspjeli ugurati Silverlight na desktop i na web. JavaFX je prema meni ipak još uvijek loše rješenje. Što se tiče weba kod JavaFX imam osjećaj da "napuštam" broswer i pokreće mi se aplikacija na računalu što baš i nije u duhu "run in broswer". AIR je odlično rješenje jer omogučuje kombinaciju javascript/actionscript. Tako sam recimo kao text editor ugradio tinyMCE u AIR. Normalno nije prošlo bez problema jer webkit key eventi od AIR 1.5 su podrbani do krajnjih granica.