Django ljudi, zrnce Flasha, Javascript na poslužitelju

linkovitehnologije

Kad razvijate aplikacije koristeći neke, ne baš najpopularnije alate, onda je vrlo korisno znati tko se u blizini još bavi njima, ili gdje je koncentracija čudaka poput vas najveća. Ako je vaš čudački izbor Django, onda je stranica Django People ono što će vam zacijelo biti interesantno. U dva dana tamo se postrojilo nešto manje od 900 čudaka i čudačica. Ako gledamo naše krajeve onda vidimo da je Slovenija najbrojnija (trenutno 6), Hrvatska ima dvojac bez kormilara, Makedonija solistu, a ostali zero, nula, nič...


Najpopularnije casual igre najčešće se izrađuju u Flashu. Jednostavan razvoj i još jednostavniji deployment dobitna su kombinacija. I to nije dovoljno već imate i odličnih open source biblioteka kao što je Box2DFlashAS3. Pravom majstoru neće trebati dugo da uz pomoć nje napravi svoju inačicu The Incredible Machine ili neki sličan hit.


Google GWT i Microsoft Volta omogućavaju developerima jednostavniji razvoj web aplikacija pri čemu su pošteđeni programiranja u mrskom Javascriptu. Svako malo neki klasični desktop developer započne jadac i mantru o tom (tu slijedi niz sarkastičnih i podcjenivačkih pridjeva) jeziku i o tome kako bi prodali dušu vragu samo da ne rade u njemu. Meni se osobno uopće ne dopada taj pristup kod kojeg se u nekom klasičnom jeziku programira izgled web aplikacije pri čemu je krajnji rezultat kompajlirani Javascript. Pomalo nakaradno. Ono što nudi Jaxter meni je puno logičnije i bolje. Prezentacijski sloj izrađuje se tamo gdje se i izvršava. Nema međukoraka i kompajliranja u crnoj kutiji. Nisam isprobavao Jaxter i ne znam na kojem je nivou njegova izvedba, ali princip mi se dopada. Dvije, tri riječi o Jaxteru napisao je i John Resig (jQuery).


Kad smo već kod Johna da spomenem i vrlo zanimljiv i informativan post Programming Book Profits. Ako se Apress izdanja prodaju u (prosječno) 4000 primjeraka onda ne želim ni pretpostavljati koja je tiraža domaćih informatičkih izdanja.



Komentari

24. siječnja 2008. 22:01

Ne radi link "dvije tri riječi o Jaxteru"...

25. siječnja 2008. 08:16

Ispravljeno.