jQuery UI

programiranjeweb

jQuery JavaScript biblioteka je prije nekoliko dana osvanula u svojoj 1.2 inačici, a za, sada već prošlu, nedjelju je najavljen jQuery UI, korisničko sučelje. U ovom trenutku nema službene najave, ali site već radi i ponešto se može vidjeti. Uglavnom sve je dosta sirovo.

Ne znam koji su planovi Resiga i ekipe, ima mi smisla ako će napraviti neko light UI rješenje prilagođeno za obične web stranice. Ali ako idu raditi konkurenciju ExtJS-u onda to baš i nema smisla. Ne čini mi se da je itko od jQuery tima manijak kapaciteta jednog Jacka Slocuma. Ja odoh spavati, a ujutro ću vidjeti što su to pripremili.



Komentari

17. rujna 2007. 07:09

Deluje mi kao da žele da naprave osnovnu kolekciju widgeta i klasa za kreiranje bogatijeg interfejsa što je dobro. Ext je ipak previše velik i previše gura na stranu koju smatram pogrešnom (replikacija elemenata tipičnih za desktop aplikacije unutar web browsera).

17. rujna 2007. 09:44

Ext definitivno nije za obične web stranice, čini mi se da je on više namijenjen onima koji u web aplikaciji trebaju takve desktop elemente. Takve aplikacije obično nisu izložene vanjskom webu već se vrte po internim mrežama. Znam preko nekoliko firmi koje rade takve aplikacije za velike naručitelje i njima bi Ext zbilja došao kao spas. Samo što im arhitektura postojećih aplikacija ne omogućava laku tranziciju.

Zanimljive mogućnosti se otvaraju kombinacijom Adobe Aira i Exta, pametnim osmišljavnjem DB layera moglo bi se ubiti dvije muhe jednim udarcem (web aplikacija na serveru i desktop aplikacija uz pomoć Aira).