Tablična računaljka kakva bi trebala biti

tehnologije

C23

Već duže vrijeme imam u glavi jedan todo koji nikako da dođe na red da ga pretipkam pa da se pojavi na blogu. Tablične računaljke. VisiCalc, Lotus 1-2-3, Excel, Google Spreadsheet...Već dvadeset i nešto godina radi se na jedan te isti način, osnovno sučelje se mijenja, mijenjaju se tehnologije, ali i dalje imamo nepreglednu tablicu, lijevo brojke, desno slova i udri po čelijama. Nikako mi nije bilo jasno kako to da netko ne iskoči iz te mreže, ne treba mi velika beskonačna tablica, zašto su adrese A1, B1, C23? Zar ne bi to moglo biti malo ljudskije adresiranje? Malo relativnije. Pa onda imate dvije različite tablice s podacima na istom sheetu, jedna ispod druge, i onda raširite jedan stupac zbog podataka iz prve tablice, a onda vam to uprska prikaz u drugoj. Pa problemi sa smrznutim redovima, s grupiranjem i sortiranje podataka...Ja zapravo vrlo malo radim s tim tablicama, ali uvijek se i ponovno upitam zašto tablične računaljke nisu evoluirale, zašto se sučelje nije prilagodilo korisnicima, zašto je ostalo na prahistorijskom stupnju razvoja?

Nekako sam se ponadao da će te online web računaljke možda donijeti preokret, kad već idu od nule da stvar naprave kako treba. Nažalost sve su one bile tek blijede kopije desktop rođaka.

Ali konačno je netko napravio nešto novo, drugačije, dosta blisko onome o čemu sam ja razmišljao. Nije čudno da je to došlo iz Applea, ipak je njima korisnički doživljaj na prvom mjestu. iWork je dobio novu komponentu: Numbers '08. ...the spreadsheet you’ve been waiting for — and already know how to use. Innovative, powerful, and intuitive,... Da to je izgleda to. Prvi pogled na Brojeve donosi Macworld.

Baš me zanima koliko će trebati da se pojavi prva web kopija? Desktop konkurente ćemo malo pričekati, ali nema sumnje da će i oni početni mijenjati svoje prapovijesno sučelje...



Komentari

9. kolovoza 2007. 19:35

ja sam isto okinuo na ovog Dilberta

13. kolovoza 2007. 08:57

: ) Kao i na 80% "Dilberta". Nenadmašno..