There’s no place like 127.0.0.1

poslužiteljiweb

Domene sam započeo registrirati preko Regice, nemam zamjerki na njihovu uslugu, jedino mi smeta što sam za neke stvari morao slati mail jer ih nije bilo moguće riješiti preko web sučelja. Nije sad da sam ja jako nestrpljiv, ali obično se uhvatim posla u kasni noćni sat kad je nerealno očekivati da će netko promptno odgovoriti na mail. Za par domena sam iskoristio Yahoo, ali imaju loše sučelje, pomalo su aljkavi i nisam zadovoljan. Svi koriste taj Go Daddy pa sam krenuo i ja. Ono što živcira kod njih je što ti žele prodati sve i svašta, a ti želiš samo domenu pa klikaš nekoliko puta da hoću samo domenu, hoću samo domenu, hoću samo domenu...Sučelje i mogućnosti. Usability im baš nije znan pojam, mogućnosti ima naizgled puno, ali u stvari imaju sve što i ostali. Neki dan sam naletio na Red Register. Učinilo mi se da bi to mogao biti pravi odnos mogućnosti i jednostavnog sučelja. Registrirao sam se, pregledao demo sučelje i rekao to je to. Slijedeću domenu ću registrirati kod njih.

Danas idem na njihove stranice i vidim da su nedostupne. Ok. Pokušam kasnije. Open isto, Firefox unable to connect. Idem pingati, vidim da ping prolazi. Ovo vidim je bilo krajičkom oka, registirao sam da ping ide i da su vrlo male vrijednosti odaziva. To je bilo prije nego što sam stisnuo Ctrl+D i ugasio xterm. Opet podižem xterm i ukucavam traceroute.


traceroute to redregister.com (127.0.0.1), 30 hops max, 40 byte packets
1 localhost (127.0.0.1) 0.047 ms 0.013 ms 0.010 ms

Wtf? Idem za svaki slučaj pogledati /etc/hosts datoteku. Unutra ima svašta, ali nema te domene. Ok, ajde onda dig, prvo kopanje otkriva anomaliju...


;; ANSWER SECTION:
redregister.com. 1667 IN A 127.0.0.1

Izgleda da imaju šampionske administratore. Da li da im čovjek vjeruje? :-)
DNSreport for redregister.com

Za statističke manijake i one koje zanima koliko koji registrant drži domena, kojima raste tržišni udio, a kojima pada, koji je najbolji novi ulaz...preporučujem RegistrarSTAT.

Osim klasičnih domena imamo i one egzotične koje omogućavaju zgodan domain hack. Problem s njima je što njihove web stranice ne ulijevaju dovoljno povjerenja da bi im čovjek ostavio broj kreditne kartice. I zato je pravo otkriće kad nađete normalnog registranta s normalnom web stranicom koji omogućava registriranje tih egzotičnih domena. Ali izgleda da stvari nisu onakve kako izgledaju na prvi pogled. Hostway. Stranica im je ok, ali sučelje za upravljanje domenama im je kao iz prošlog stoljeća. Odlučio sam registrirati domenu, sve ok, provjera kartice prošla, ali domena nije registrirana. Za par sati stiže mail u kojem traže skeniranu prednju i zadnju stranu kreditne kartice. Halo? Šaljem mail, kažem da je to protiv pravila mojeg kartičara, dobijam nekakva dva generička odgovora koji nemaju veze s mojim pitanjima. Da ipak zaboravim svoj domain hack?



Komentari

18. kolovoza 2007. 13:12

Zasto se mucis sa domenama kad je domena tj. samo ime, bez sadržaja, skoro pa bezvrijedno...bolje je potrositi novac na SEO a sve sto trebas ionako mozes otvoriti kao subdomain na wolfwoodcrowds.info..

18. kolovoza 2007. 13:42

Je, u pravu si, domena bez sadržaja je bezvrijedna, to sam i ja natipkavao mnogo puta. Ali ime domene je i brand, naziv, identitet. Ono što je na webu SEO to je u pravom životu, među ljudima, odabir identiteta, naziva, branda. Ne možeš odabrati bilo koje ime i reći da je samo sadržaj važan. Ovaj domain hack kojeg planiram treba odsjesti u uhu na prvu, kad ga jednom čuju ljudi ga više neće zaboraviti.

Nema sumnje da je SEO optimizacija potrebna i nužna, ali čini mi se da developeri prilikom izrade web stranica i servisa zaboravljaju jednu stvar: optimizaciju za ljude. Kranji korisnik je uvijek čovjek i servisi trebaju biti podređeni i prilagođeni njemu. Moram prekinuti da ne zabrazdim, ovo o čemu sam počeo je tema o kojoj bi se moglo istipkati puno toga. :-)