Brza hrpa

aplikacijedogađajilinux

Preokrenite slova na svojoj web stranici uz pomoć JavaScripta. Beskorisno, zabavno. Ona funkcija flipChar se mogla malo optimizirati, ovako mi djeluje kao kandidat za WTF.

Linux Gazette još uvijek izlazi. Na kioscima je 140. broj. Izgleda da su im udarne teme o enkripciji diskovlja.

U ovo ljetno vrijeme neki će Linux korisnik poželjeti malo zabave.
H-Craft Championship
je futuristička utrka na tragu Wipeout-a, a mogla bi se dopasti i onima koje je zaludila Trackmania. Moguće je skinuti igrivi demo, ali ni puna inačica nije preskupa (19.90$). Napravljena je uz pomoć modificiranog Irrlicht Engine-a.

Za malo uži krug korisnika zanimljiviji je Targetware :: Unlimited Expansion Flight Sims (Mac, Win, Linux). Targetware vam omogućava da sami napravite simulaciju kakvu želite. Grafika nije baš nešto, ali mod manijacima i virtualnim letačima to ionako nije najvažnija stavka. Korisnici novijih Linux distribucija moraju se malo potruditi jer zacijelo nemaju potrebne libove. Tu je vrlo aktivan forum, wiki (započeti s Getting Started, upoznati modove).

Konačno je izašao Zend Framework 1.0. Službeno je objavljena GPL 3 licenca i to na dan koji će u povijesti ostati zapisan kao dan kad je izašao iPhone.

IBM je pokrenuo Project Zero usredotočen za hitri razvoj slijedeće generacije web aplikacija. Jednostavno okruženje, Groovy i PHP, REST-ani servisi. Onako, na prvu loptu, nekako mi se čini da developeri neće baš poludjeti za tim.

Skoro sam zaboravio...Ante je jedan od najmarljivijih domaćih linuxaša, dobro je povukao Ubuntu udrugu, organizirali su zapaženu konferenciju, a sada u suradnji s HGspotom pokreće projekt koji će omogućiti kupnju računala s instaliranom Ubuntu distribucijom. Besplanu korisničku podršku pruža udruga, a za komercijalnu tu je Init. Ne sumnjam da će se Ante dobro potruditi da ovaj projekt ne ispadne još jedan alibi Linux...



Komentari

3. srpnja 2007. 20:04

Hehe hvala na komplimentima, ali ne bih se prozvao najmarljivijim :)

Ne, ne radi se o alibi Linuxu (iako moramo biti svjesni da se takva etiketa moze staviti svakom besplatnom sustavu, kako god on bio slozen) jer su racunala testirana za Ubuntu, a instalacija prilagodjena istim (dakle, ukljuceni su driveri za sav hardver koji se u njima nalazi - da, to ukljucuje i modeme :). Osim toga, tu su i dodatni programi koji se inace ne nalaze u standardnoj Ubuntu instalaciji. Jos su tu i upute i linkovi na desktopu za pomoc...

Sve skupa prilicno je drugacije od alibi Linuxa gdje se uz racunalo samo djeli CD, a korisnika se ostavlja na cijedilu.

3. srpnja 2007. 20:35

Zacijelo ima marljivijih, ali svijet ne zna za njihovu marljivost. :-)

Da li su u planu neke pisane upute?

Osim alibi Linuxa popularan je i alibi FreeDos. I dok je laptop s Linuxom manje-više funkcionalan (npr. Linux na mojoj Toshibi uspješno upravlja sa svim uređajima) to se ne može reći za laptop na kojem je FreeDos i jedna particija od 2GB. :-)

3. srpnja 2007. 21:36

Nije mi jasno zašto se računala prodaju s tim alibi OS-ovima kad ih ima smisla prodavati bez ikakvog OS-a jer kupac možda već posjeduje legalnu kopiju. Sudeći po reklamama OS je uvijek uključen, barem u alibi varijanti.

4. srpnja 2007. 05:52

Pisane upute se isporucuju sa racunalom, a racunala moja imati OS jer tako nalaze zakon.

4. srpnja 2007. 08:24

Eto još jednog kandidata za hitrorez. Zakon nalaže da se računala moraju prodavati s OS-om?! Svašta.

5. srpnja 2007. 19:50

Ivoks, koji zakon i koji članak?