Brzi pregled: Eee, Zend Framework, droidi i telepatija

razvojtehnologije

OLPC je pokazao da postoji interes za ultralakim prijenosnim računalom, Palm se tu ugurao s Foleom (ta stvarčica je malo preskupa), a ASUS frontalno napada s Eee PC-em čija bi cijena trebala biti oko 200$. Eee ima pristojne karakteristike (7" ekran, 512MB RAM, podršku za žičano i zračno umrežavanje, 4-16GB Flash skladište za podatke, kameru, mikrofon, zvučnike, 3 sata rada na bateriji, težina .89 kg, os je Linux, ali je i Windows XP kompatibilan) i uz tu cijenu i solidnu izradu mogao bi postati vrlo popularan.

Malo sam zapostavio PHP, a za to vrijeme je Zend Framework dogurao do 1.0 Release Candidate inačice. Iako se PHP okruženja i dalje aktivno razvijaju (CakePHP, PHP on TRAX, CodeIgniter, Zoop, symfony...) čini mi se da ih je previše, nijedno nije pridobilo veći broj developera, a developeri samozatajno rade i rade i većina od njih ima neki svoj framework koji im je jednostavniji i efikasniji pa ne troše vrijeme na ono što drugi rade.

Izašao je prvi broj (prije nekog vremena bio je aktualan nulti broj) Full Circle Ubuntu Magazine-a. U njemu možete doznati što je to Eft, ali većina drugog sadržaja prati aktualnu inačicu Ubuntua. Predstavljeni su programi Scribus i GRAMPS, opisan je postupak instalacije programa, ima interview i još ponešto sadržaja. Full Circle je nešto kao zgodna slikovnica namijenjena manje iskusnim korisicima.

Ako vam ponekad zatreba brza provjera ispravnosti vašeg JavaScript koda tu je JSLint.

Kažem li Tux Droid najvjerojatnije ćete pomisliti na neku igru tipa Tux Racer. Ali riječ je o pravom pingvinu droidu za čije upravljanje možete upotrijebiti Python API.

Malo ozbiljnija stvar je projekt Telepathy, na žalost (ili na sreću) ovaj put ime ne opisuje baš točno o čemu se radi. Telephaty želi ponuditi jedinstveno okruženje za sve vrste konverzacije u realnom vremenu. Samu jezgru okruženja čini D-Bus...



Komentari

8. lipnja 2007. 23:22

S obzirom da spominješ Foleo, bezobzirno ću pokušati zaspamati upućivanjem ljudi na svoju anketu. :o)

9. lipnja 2007. 11:50

ne radi ti link na GRAMPS, vodi na ovu stranicu...

9. lipnja 2007. 12:06

@misko: eh taj http:// na početku. Ispravljeno. :-)