e-zablude

domaćeweb

Bilo je lako predvidljivo da će nas ove godine zapljusnuti sjajni e-Projekti. Jučer je predstavljen e-SPIS projekt, a danas se priča o e-Otocima. Koliko će još sjajnih e-nešto projekata osvanuti do izbora? Problem kod većine tih e-Projekata je taj što se utroše silna sredstva, a rezultati su daleko manje korisni i silni.

e-SPIS bi trebao riješiti cijelu hrpu problema u našem pravosuđu...

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ocijenio je da će informacijski sustav pridonijeti transparentnijem radu pravosudnog sustava i boljoj kontroli kretanja predmeta, onemogućiti utjecaj na suca, spriječiti korupciju te ubrzati sudske postupke i podići njihovu kvalitetu.

Lijepo i krasno, ali sva takva kompleksna rješenja imaju jedan veliki problem. Njihova učinkovitost ovisi o ljudima koji ih koriste. Premisa da će jedan informatički projekt samim svojim postojanjem rješavati probleme je smiješna. I najbolji projekt će propasti ako će na njemu raditi nezainteresirani ljudi ili oni koji svojim djelovanjem ili savršenom ignorancijom miniraju projekt.

Sanader je istaknuo kako je to jedna od ponajboljih akcija i projekata njegove Vlade, ali kad se zaviri u .pdf koji opisuje projekt onda se može pročitati da je prvi korak u tom projektu bio ugovor Svjetske banke i Vlade RH iz 2001. godine, a izrada funkcionalne specifikacije trajala je od 2002. do 2004. godine.

Najzanimljivija stvar (Prezentacija predsjednika Općinskog suda u Puli Brune Čohilja, gdje je e-SPIS već uveden u rad) nije predstavljena vizualno (video zapis ili datoteka s prezentacijom) već samo zvučnim zapisom.

Iako Vlada ima nove i funkcionalnije web stranice čini mi se da oni koji unose i organiziraju sadržaj ne rade to kako treba. Da li je to namjerno tako, da se oteža dolazak do podataka, ili oni koji to rade ne znaju to raditi? Ako uzmemo za primjer dokumente (.pdf format) sa sjednice Vlade onda vidimo da oni nose vrlo intuitivna imena (01.dn.reda, 02.dn.reda...), opis ne govori ništa o sadržaju, a o nekakvim tagovima vezanim uz sadržaj da i ne govorimo.

Nije mi jasno zašto se većina dokumenata na stranici nalazi u .pdf formatu. Bilo bi puno preglednije i lakše kad bi zapisnici sa sjednica bili sastavni dio html stranice. Tekstovi bi mogli biti u bazi i uz full text search bili bi puno pretražljiviji. Ali seciranje daljne uporabivosti stranice Vlade prepustio bih onima koje to više veseli.

Ono što bi bilo interesantno vidjeti nakon ostvarenja tih e-Projekate je malo detaljniji troškovnik i više projektne dokumentacije. Tek toliko da onako amaterski pogledamo na što se to konkretno troše proračunske kune.



Komentari

6. lipnja 2007. 08:29

Ma mogu oni raditi što hoće, ali dok ne educiraju ljude da to sve koriste (i koriste ), piši propalo. A naravno, to će se dogoditi nikad, ili eventualno malo prije, jer se na edukaciji ne skupljaju PR bodovi, a na stvaranju buzza oko beskorisnih """e-servisa""" (trostruki navodnici namjerno) da. Meni je najviše žao silnih novaca koji se ulažu u te projekte koji na kraju ne zažive, ili zažive samo djelomično, a koji su se mogli puno bolje / pametnije uložiti.

14. lipnja 2007. 12:29

Hmm...podržavam javne diskusije i super mi je da pratite tako detaljno rad Vlade na novom portalu, ali ipak malo ozbiljnosti kad već komentirate

  1. na vladi nitko ništa ne skriva. podci se stavljju online čim stignu do službe za PR (a stižu s raznih ministarstva, TDU itd.) Sjednice se snimaju u cjelosti na licu mjesta i audio se stavlja na web čim sjednica završ (čak i prije ako je u dva djela) Što se tu skriva i od koga?

  2. dnevni red sjednice je ispisan u članku, pridodani dokumenti su samo brojevi jer su naziv točaka jaako dugački, i vidljivi su na stranici. Vrlo je jednostavno povezati naziv točke s PDF-om... točka br 3 = PDF br 3

  3. dokumenti sa sjednica su zakonski valjani dokumenti i ne mogu biti u HTML-u. Morali bi biti digitalno potpisani. Za sada u scanirani PDF-ovi iz procesnog razloga, a uskoro će biti digitalno potpisani PDF, s tekstom koji će se indeksirati

  4. @zweistein: gluposti pišeš. Možeš li ti napraviti nešto po tom pitanju.Ti si jednostavno morao nešto "pametovati" bez ozbira ima li potrebe za to ili ne. Da se tvoj post vidi. A o beskorisnosti e servisa...to govori o tebi najviše. Kad malo odrasteš shvatiti ćeš važno infrastrukturnih projekata i kako se njihov efekt mjeri...

14. lipnja 2007. 13:01

@Hrvoje: problem s PDF-om je taj što se gubi kontinuitet pregleda stranice. Nisam to ja izmislio, o tome govore oni koji se bave usability-em web stranica. Vezano uz vlada.hr stranice dosta se spominjao i accessibility, PDF nedostupnost informacija na stranicama podiže za nekoliko puta. A tu je još dodatna nestabilnost s PDF pluginom. PDF je zgodan na offline čitanje, ali preporuke su da sve što je predviđeno za online čitanje unutar web stranice bude dostupno kao i ostali sadržaj.

  1. tebi i meni možda je to jednostavno, ali većini prosječnih korisnika to je već problem.

  2. I ono što se donosi u Narodnim novinama su zakonski valjani dokumenti pa su ipak dostupni u html formatu. U redu je da će biti dostupni PDF-ovi koji će biti digitalno potpisani (tako da se izbjegne mogućnost zloupotrebe), ali na web stranici očekujem podatke koji će biti na toj stranici tako da im mogu pristupiti bez potrebe za dodacima (koji negdje mogu biti i onemogućeni ili nedostupni).

14. lipnja 2007. 18:05
  1. da, Jakob Nielsen kaže da PDF nije prirodno internet okruženje, ali istom logikom i mailto link je neprirodno okruženje koje bi se po njegovoj logici trebalo izvesti tako da mail aplikacija bude dio web stranice kako se korisnik ne bi "šokirao" prelaskom u novu aplikaciju. Nielsen zastupa neka stajališta koja su za idealna okruženja, i moguća samo na webu poput njegovog - useit.com. Za realni svjet, kompromisi su obvezni, a i Nielsen pomalo mijenja neka stajališta.

dugačko je objašnjenje zašto su neki PDF-ovi sa sjednica skenirani, a ne tekst. To će se nadam se brzo rješiti, a višestranični dokumenti poput nacrta zakona ipak se bolje čitaju u PDF-u nego web browseru (a to i Nielsen kaže...)

  1. malo, samo malo extra muke :)

  2. jesu, jer postoji adekvatno javno dostpuno papirnatno izdanje.

14. lipnja 2007. 19:10
  1. znaš li ti kada sam ja zadnji put kliknuo na mailto: link i to namjerno? ima tome već puno godina. :-) za slanje poruka služe kontakt forme koje su dio stranice, zar ne? ;-)

  2. da puno radiš s prosječnim korisnicima onda bi znao da je to puno, puno muke. njima je i običan copy&paste iz aplikacije u aplikaciju nuklearna fizika.

Znaš kaj bi bilo idealno s tim zapisnicima sa sjednice? Da se naprave u html-u i omoguće komentari kako to ima Jack Slockum na svojem blogu () ili kao što je to na stranici (to je zapravo ista skripta). Ali to bi bilo dobro u idealnom svijetu gdje anonimni kreteni ne spamaju. :-(