Slobodni festival

događajiopen source

U Čakovcu se cijelo vrijeme održavaju razna zanimljiva događanja, predavanja i aktivnosti povezana sa slobodnim softverom. Za takvo stanje je najviše kriv Autonomni centar. Za par tjedana (29.6-1.7.2007.) tamo se događa Slobodni festival s hrpom zanimljivih predavanja i korisnih radionica. Lista sudionika otkriva nam da je to zapravo međunarodni festival. ;-)

Ako i niste u prilici da posjetite festival poklikajte malo po programu, ima zanimljivih tekstova (npr. ERP otvorenog koda), velik broj linkova...



Komentari

10. lipnja 2007. 15:05

Nisam baš oduševljen tekstom o ERP-u otvorenog koda. Mislim da većina mana koje autor pripisuje "neslobodnom" ERP-u ne vrijedi u slučaju rješanja poput MS Dynamics NAV-a (Navision) ili SAP-a. Vrijedi samo da je za takva rješenja potrebno kupiti licencu, ali se za taj novac dobija određena protuvrijednost.

Ono što me u stvari zanima, ako netko zna, ima li u Hrvatskoj (ili Srbiji) koje poduzeće koje radi na "ERP-u otvorenog koda"? Btw, u Navisionu je kod itekako otvoren.

10. lipnja 2007. 18:47

Nisam upućen u detalje, ali to radi .

10. lipnja 2007. 19:20

Tnx! Rest-Art ne samo da implementira već je i autor open-source SPA-ERP-a, a tu je i popis tridesetak poduzeća koja ga koriste. Svakako ću ga isprobati, no već mi se letimičnim pogledom čini da je namijenjen isključivo hrvatskim poduzećima (međunarodna poduzeća vole u svim državama u kojima posluju koristiti isto rješenje), a i sam popis modula govori da se po funkcionalnostima ne može mjeriti s "renomiranim" imenima.

Sigurno je da da postoje poduzeća kojima ovakva rješenja savršeno odgovaraju ali se ipak open-source u području ERP sustava (za razliku od nekih drugih područja) ne može mjeriti s "velikim igračima".

10. lipnja 2007. 21:20

Jasno je da je ERP malo drugačija zvijer i da tu vrijede drugačija pravila. ERP se ne mijenja samo tako kao druge vrste programa, implementacija je složen i dugotrajan proces i uključuje puno toga osim samog programa.

Open source ERP-ovi se ne mogu mjeriti s "velikim igračima" jer oni imaju izgrađen ogroman i trajan ekosustav. Ali i open source ERP-ovi imaju svoje tržište, prije svega u manjim i dinamičnijim tvrtkama čini djelatnici brže adoptiraju nove stvari.

Gubitnici u toj cijeloj ERP priči biti će klasični .hr poslovni programi koji su možda odgovarali potrebama korisnika, ali u poslovnom svijetu koji se mora prilagođavati zapadnim standardima (i kad .hr uđe u .eu) oni će postati strano tijelo.