Goto offline

razvojtehnologijeweb

Web aplikacije imaju kroničnu bolest, kad ne mogu do web servera one su mrtve, neučinkovite. Podrška za offline rad će za neke aplikacije značiti veliku prednost pred njihovim konkurentima. RIA klijenti su tu u maloj prednosti jer svi imaju nekakvo lokalno skladište za spremanje podataka ili čak i pristup lokalnog datotečnom sustavu. Ajax aplikacije su u malo težem položaju, čekaju se browseri koji će imati podršku za offline rad (Firefox 3.0 najavljuje tu mogućnost), ali postoje i drugi načini...

Dojo donosi i Dojo Offline Toolkit, a njegovi developeri pozvani su u Googleplex gdje su ih upoznali sa sličnim projektom, započeli su suradnju koja je rezultirala time da su oni svoj toolkit prilagodili Google rješenju koje je jučer predstavljeno javnosti...

Google Gears je open source projekt koji omogućava spremanje i čitanje podataka na lokalnom file systemu za što se koristi SQLite baza. Podržani browseri su Firefox 1.5 te IE 6 i 7, a od operacijskih sustava sveto trojstvo. Podrška za Operu je najavljena, negdje možete čak i pročitati da postoji, ali to nije točno. U FAQ-u se spominje i skora podrška za Safari. Osim Dojo ekipe Google u razvoju Gearsa surađuje s Adobe, Mozilla i Opera timovima.

Gearse možete vidjeti u vrtnji ako koristite Google Reader. Malo sam se poigrao s Readerom u offline modu i to radi bez problema. Ne vide se slike u postovima, ali jasno je zbog čega. Izašao sam iz programa i pokrenuo ga ponovno bez veze prema Internetu. Reader je normalno radio. Nakon spajanja napravio je sinkronizaciju, nepročitani su bili samo novi postovi, a sinkronizirani su i svi shared i stared postovi iz offline moda.

Pod Linuxom sam Google Gears instalirao bez problema (.xpi), a pod Windowsima (.exe) je prijavljena greška nakon koje se instalacija prekinula. Cijela stvar je pomalo sirova, ali u Googleu kažu da su išli na rano predstavljanje najosnovnijih stvari jer računaju na feedback zajednice i suradnju s njom.

Sada, nakon ove objave, zanimljivo je ponovno pročitati članak Firefox 3 To Support Offline Apps...tamo se najavljuje that offline capabilities is the next big frontier for web apps. Zanimljivi su i komentari, a #21 otkriva i kako bi se offline mogućnosti mogle iskoristiti za naročito velike aplikacije...



Komentari

31. svibnja 2007. 22:14

Hm, probao sam danas i primetio da iako sam prvi put sinhronizovao ga za offline mod, posto sam stigao kuci i probao isti, on je opet trazio da se sve sinhronizuje... Bedak, mozda je do toga sto koristim FF 2.0.

1. lipnja 2007. 06:28

Sve je to još mlado :) Ozbiljno ću razmotriti tehnologiju tek za pola godine / godinu kada bude više konkretnih informacija.

Naravno, oduševljava me sama ideja da će uskoro web aplikacije moći da rade i u offline režimu i već gledam kako bi se i kada activeCollab mogao prilagoditi da pruži korisnicima i tu bitnu mogućnost.