Brzi pregled: updated

dizajnlinkoviweb

Konačno su i za našu lijepu, i skoro rasprodanu zemlju, obnovljene karte na Google Maps servisu. Stanje je bolje nego prije, ali uvidom u krajeve koje dobro poznajem primjećujem da neki podaci nemaju veze sa stvarnošću niti su ikada imali. Baš me zanima na temelju čega oni rade taj svoj update. Domaća karta je još uvijek najbolja.

Jedna od stvari koje me čekaju u redu da pišem o njima je Smashing Magazine. To je jedna od najboljih stranica na koje sam naletio u posljednje vrijeme, i to zahvaljujući linkovima na njihov odličan post 35 Designers x 5 Questions. Za sve one koji počinju s izradom web stranica, ali i za one koji su spavali kad je trebalo nešto naučiti, to je post koji moraju isprintati i staviti na zid iza monitora da im uvijek bude pred očima. SM postovi se obično sastoje od tematski posloženih linkova i kratkih opisa, ali imaju vrlo dobar sakupljački štih.

Ako vam je važno kako vam izgleda radni stol na računalu onda zacijelo hodočastite na stranice kao što su art.gnome.org ili GNOME-Look.org. Čak i ako ne koristite GNOME tamo možete pronaći zgodnih pozadina i ostalih detalja. Ja sam danas na brzinu promijenio nekoliko tema i odlučio se za Neutronium. Odlično se slaže s pozadinom koja je posveta Maleviću i Crnom kvadratu, a oni koji moraju naglasiti svoju distribucijsku pripadnost mogu odabrati Ubuntu Glass.

IBM i MySQL udružuju snage: MySQL će se nuditi korisnicima i5/OS platforme, a MySQL Enterprise proizvodi i usluge će se nuditi uz pomoć IBM prodajnog i uslužnog tima.



Komentari

27. travnja 2007. 00:19

Woohoo! Bilo je i vrijeme da možemo strancima di se nalaze .

A što se tiče pogrešaka, one i nisu tako strašne -- za usporedbu, kako izgleda zagrebačka Trešnjevka na Live Searchu (mali hint: Univerzijada -- kad je Jarun uređen -- je bila prije točno dvadeset godina).

27. travnja 2007. 06:54

"Konačno su i za našu lijepu, i skoro rasprodanu zemlju,..." -> zato su je bice i obnovili da mogu gledati svoje vile po otocima...

27. travnja 2007. 11:24

Neutronium mi je odlična tema, jedino predstavlja problem kod browsanja jer firefox koristi gtk za iscrtavanje formi a većina webova je bazirana na tamno-na-svijetlom shemi pa onda to vrlo ružno ispadne. Pogotovo ako web promijeni boju fonta (u recimo tamno sivu) a ne i boju pozadine, pa imas tamno siva slova na tamno sivoj pozadini, što je vrlo loše.

Drugi program koji užasno izgleda u toj temi je openoffice. Osim samih ikona (izgleda da se prebaci u high-contrast iconset) nešto zezne i sa bojom slova, pa kad to poslije recimo u pdf prebaciš imaš bijela slova na bijeloj pozadini i tako to.

To naravno nije greška teme, nego eto programa koji ne očekuju takve drastičnije promjene colorseta.

27. travnja 2007. 13:49

Je, zbog tih problema sam jutros zadržao samo okvire od Neutroniuma, a kontrole sam promijenio. Ali ima i pozitivnih primjera, npr. Scribes editor odlično podnosi te promjene, što ne čudi jer je i napisan za GNOME.