Vlada.hr

.hr webopen source

Ovih dana je dosta žamora izazvao novi web Vlade Republike Hrvatske. Stoji činjenica da je novo ruho oku ugodnije i malo više na tragu suvremenih trendova u razvoju web stranica. Ako ih usporedite s web stranicama nekih drugih, okolnih vlada onda vrlo lako možete zaključiti da su vlada.hr stranice među ljepšima i modernijima. O usporedbi sadržaja i korisnosti ne mogu govoriti bez detaljne analize za što nemam vremena.


A onda dalje slijedi priča iz Hrvatske...mnogima je za oko zapeo podatak o cijeni koja je ispod magične granice od 200.000 kn pa nije bilo potrebe za raspisivanjem javnog natječaja. Posao je dobila tvrtka Neomedia, koja očito ima jako puno posla, tako da ni vlastite stranice nije uspjela urediti u prošlih 5 godina. Izgleda da njima takva vrste prezentacije ne treba jer imaju efikasniji način za dobivanje poslova. Detalje o pozivnom natječaju i konkurenciji koju je imala Neomedia donosi business.hr (koji, koristim ovu priliku da to opet ponovim, ima katastrofalno redizajnirane web stranice).


Iako se mnogima čini da je navedena cifra prevelika za obavljeni posao (između ostalih o tome jamra i Zombix), oni koji se profesionalno bave tim poslom (tu se ne ubrajaju priučeni webmajstori koji rade stranice za 100 kn, takvi bi za navedenu cifru napravili stranice za sve svjetske vlade) znaju koliko treba posla i truda za takve stranice i slažu se da je cifra u granicama normale. Hrvoje Budin (direktor Neomedije) tvrdi da to bio posao od 4 mjeseca za tim od 12 stručnjaka. Ako još uzmemo u obzir da je u cijenu uključeno i održavanje stranica slijedećih godinu dana, onda je definitivno da su ti stručnjaci premalo plaćeni. Ili to oni rade na polu-dobrovoljnoj bazi jer se radi o Vladi? Da je posao bio za oteliti se, možemo naslutiti iz Hrvojeve izjave da su sve podatke unosili ručno, a nisu ih prenosili iz postojeće baze. To djeluje pomalo nevjerojatno jer iSite (na kojem se dosad vrtio stari web) podatke drži u bazi i svaki prosječan programer bi sklepao nekakav program za poluinteligentno prepisivanje podataka. Najvjerojatnije su radili copy&paste članaka iz starog administracijskog sučelja kontrolirajući pri tome da se možda ne bi provukla kakva nepodobna rečenica koja bi mogla uprljati Njegov lik i djelo.


Neki znatiželjnici su zavirili i u izvorni kod stranice i pri tome otkrili da se ona vrti na eZ Publish platformi. Jednostavnim logičkim operacijama došlo se do pravog izvođača. U razotkrivajući thread javio se i Hrvoje koji je potvrdio da je projekt izveden zahvaljujući strateškom partnerstvu Neomedije i Netgena. Čudi me zašto Netgen tako značajnu referencu nije stavio na svoju referentnu listu?! Zar se srame tog posla i tog partnerstva? Ili je ovdje riječ o klasičnom partnerstvu u Hrvata gdje jedna podobna tvrtka dobije posao, a onda za dosta manji iznos taj posao odradi druga tvrtka?


Hrvoje se pohvalio i svojim interesom za open source, s time kako su istisnuli Microsoft s dva mjesta i najavio hrpu novih open source projekata. Izgleda da će biti još pozivnih natječaja za državne webove na kojima će se Neomedija takmičiti s tvrtkama kao što su Pekarnica kod Pere, Mi samo vegetiramo, DOS je zakon i Zabludjeli u IT.


Što je potaknulo Neomediju da se opredijeli za open source? Činjenica da odrađuje poslove za Vladu koja sluša Europsku Uniju i njezine preporuke. Neka sredstva iz predpristupnih fondova neće biti moguće dobiti bez dokazanog korištenja slobodnog koda. FLOSS je ovdje samo alibi, nužno zlo. Što mislite, da li će se te tvrtke, koje dobivaju unosne poslove za vladu i obavljaju ih uz pomoć open source programa, odužiti open source zajednici? Da li će zajednica imati kakvu korist od toga? Čisto sumnjam. Osim ukoliko ta zločesta EU opet ne donese nekakvu zločestu preporuku...



Komentari

21. travnja 2007. 21:37

Forsiranje FLOSS-a pd strane Europske unije stetno ce se odraziti na industriju softvera u Europi. Amerika je tu puno pametnija... oni su lekciju naucili - ako zelis podrzati neku industrijsku granu, tada ne mozes propagirati da bi proizvodi koje ta grana proizvodi trebali kostati nula kuna. Simple as that!

23. travnja 2007. 07:43

odlican clanak.

23. travnja 2007. 09:35

Samo onaj tko nije radio u firmama koje opslužuju državu može imati ikakve dvojbe o pravom karakteru pozivnih natječaja. Ne jednom sam slušao od vlasnika jedne bivše firme kako su se lijepo s IT-em državnog ministarstva dogovorili o poslu i kako naravno imaju 4 prijateljske firme kojima će se slati pozivni natječaj i koje će naravno ili ponuditi veću svotu ili se uopće neće javiti. Naravno, rekao mi je da je bilo slučajeva da su "prijatelji" znali za**bati pa se ipak javiti na natječaj i to s nižom cijenom. Naravno, takvima je to bila zadnja suradnja. Glede cijene, naravno da 200K nije dosta za iole veći posao, ali firme idu na dobivanje posla i kasnije ubiranje harača na održavanje. Na žalost nekih, ta se računica onda pokaže pogrešna jer i održavanje troši ljude a ne da samo otplaćuje prošlo ulaganje.

23. travnja 2007. 17:06

Imaš li kakvih iskustava/mišljenja o iSiteu kojeg si spomenuo?

23. travnja 2007. 23:55

Je, jača je industrija softwarea u Evropi :D Btw, forsiranje FLOSSa bi u Evropi do 2010 trebalo dovesti IT industriju na 4% BDPa cijele EU. Najčešća greška ljudi poput tebe je pomisao da je baš sve oko FLOSSa besplatno. Ima revenue streamova koliko hoćeš i firmi u EU koje ih već sad masno koriste. Eto, ovi digli 200k kuna, a za takav posao moglo se dići realno i više. Druga je stvar, ono što se u članku spomije, a to je koliko su firme spremne dio tih novaca podijeliti i pridonijeti nešto FLOSSu. Kod FLOSSa se (djelomično, ovisno o načinu licenciranja i business modelu određene tvrtke/proizvoda) štedi na licencama. A od licence do implementacije je dug i prilično bogat put. A licence su na tom putu prilično sitan dio (u postotku gledano, ali ne i financijski gledano). IBM je davno prešao u service oriented company, drugi će se iščuđavat kaj im se po putu dogodilo.

Btw, krasan članak i hrvatska klasika. Mi smo jednom odradili vrlo zajeban poso za vladu za 20k kuna :D Da bi onda netko drugi uzeo dizajn, bazu, prepravio ponešto i s vrlo sličnom stvari pobrao nepoznate pare. Welkam to Kroejša. Ono kaj je najgore od svega je da ima ekipe koja se desetak godina telila oko OSa, nagovarala, kumila i molila, donirala, vraćala kod, otvarala OS projekte, a dobit će beeeep. Opet će podobni pobrat vrhnje, a s upitnim znanjem i osjećajem za FLOSS. I vjerovatno ga usput dovest na loš glas. Znam za jedan dosta gadan projekt, di se Linux gura na desktope u ogromnim količinama, i znam da ga vodi ekipa koja će se malo iznenaditi s problemima. Pa ćemo svi izgledati loše. To je prilično gadno.

28. travnja 2007. 20:54

@Hrvoje: iSite je, prema mojim saznanjima, debelo precijenjen CMS s obzirom na ono što nudi. Vodeći open source CMS-ovi nude daleko veće mogućnosti, jednostavniju instalaciju i manje sistemske zahtjeve. Ranije inačice nije bilo moguće instalirati u shared hosting okruženju zbog jako kompleksne instalacije.

21. kolovoza 2014. 14:19

After looking at a few of the blog posts on your website, I truly appreciate your way of writing a blog.

I saved it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my web site as well and let me know how you feel.