Brzi pregled: prelazak na open source stranu

aplikacijeopen sourceprogramiranje

Oni koji bi se željeli baciti u programiranje 3D igara i pri tome koristiti neku open source biblioteku već duže vrijeme imaju mogućnost izbora. Tu je prastari Crystal Space 3D koji će ove godine proslaviti 10 rođendan, ali nije baš zaživio. Puno bolji odabir je OGRE 3D koji se već dokazao u brojnim projektima, a tu je i PyOgre. Python se može koristiti i u Panda 3D engineu koji je free, ali nije open source. Najnoviji preobraćenik na open source stranu je Sylphis3D koji, gle čuda, također podržava Python.

Ne zanimaju vas igre, bavite se ozbiljnijim stvarima, razvojem web aplikacija...WebLOAD je također skrenuo. WebLOAD omogućava mjerenje performansi web aplikacija, ali nije riječ o sirovom opterećenju već je moguće napraviti skripte za testiranje koje će u potpunosti simulirati ponašanje pravih, živih korisnika. Osim detaljnih izvještaja o mjerenjima za statističke manijake, WebLOAD ima i vrlo koristan debugging mod. U svojem rasporedu sam već napravio malo mjesta za detaljnije upoznavanje.

Mrak mi je skrenuo pažnju na zgodan novi dodatak u Google Readeru. Tako da od danas možete pratiti članke za koje smatram da su zanimljivi, vrijedni spomena, ali ne stignem ih spomenuti na blogu. Pozicija: naslovna stranica, lijevi stupac, zadnji red, ili možete to pratiti na posebnoj adresi...



Komentari

12. travnja 2007. 15:29

Čuj, fakat -- a zakaj ti nemaš sidebar i na individualnim tekstovima, nego samo na naslovnoj? Ne znam otkad nisam bio na tvojoj naslovnoj, jer uvijek vidim nove postove na Netvibesu i odmah skočim na tekst.

13. travnja 2007. 08:01

Tako je tema složena, meni se nije dalo mijenjati, nitko nije jamrao zbog toga... :-)

17. travnja 2007. 21:30

berislav je dobro primjetio :) i ja te pratim prek rss-a, tak da sam zakinut ;)

19. travnja 2007. 18:46

Na ovoj stranici baš i nemam gdje uglaviti taj widget, a da ne narušim dizajn. Ali postoji i feed za to, a pretpostavljam da vam je broj feedova u readeru ionako toliki da jedan više ili manje ionako ništa ne znači.